Lørdag 5. oktober åpner Wissam Sahli sin butikk 1001 outlet i Skarnes sentrum, her skal hun selge merkeklær og sko av typen du må til Vestby for å finne liknende til.

Annonse

– Nå går drømmen endelig i oppfyllelse, sier Wissam Sahli, mens hun henger opp klær på stativer og stiller opp sko på hyllene i butikklokalet i Bruvegen 4. Og telefonen, den ringer konstant.

– Det er litt hektisk nå rett før butikkåpningen, men slik skal det jo være smiler hun.

Butikken er åpen fra 12-16 på åpningsdagen og hun gleder seg. Lista er dog lang over ting som skal gjøres før den tid, men hun er i rute føler hun.

Lang erfaring fra klesbransjen

Wissam vokste opp i Syria med foreldre som drev klesbutikk. Både hun og broren jobbet i butikken og la ned mange timer der opp gjennom årenes løp.

– Ja, denne bransjen kjenner jeg godt. Jeg har en lidenskap for klær og sko og det samme gjelder min bror som driver klesbutikk i Kongsberg – og nå åpner jeg her, ler hun.

Butikkdriveren har bachelor i økonomi og 15 års yrkeserfaring med regnskap innen offentlig sektor. Så flyttet hun og familien fra Syria til Norge for 2 år og 2 måneder siden.

– Å få jobb innen regnskap i Norge har ikke vært enkelt, så jeg har vært nødt til å tenke nytt. Vel, nå når jeg starter for meg selv har jeg ihvertfall kompetanse til å føre regnskapet mitt selv, sier hun på flytende norsk.

Unik i region-sammenheng

Siden Wissam kom til Norge med sin mann og deres tre døtre for litt over to år siden har det skjedd mye. Hun begynte på introduksjonsprogrammet på Glåmdal interkommunale voksenopplæring (GIV), og etter kort tid fikk hun tilbud om assistentjobb på Korsmo skole, så hun tok seg en pause fra introduksjonsprogrammet i et år. Hennes mann fikk seg fast jobb, de tre barna trives godt i skolen og familien har kjøpt seg hus på Slåstad.  Og nylig tok Wissam sertifikatet.

–  Det har virkelig skjedd mye siden vi kom, reflekterer butikkdriveren som synes at tiden flyr.

Etter endt arbeidsperiode på Korsmo, begynte grunder-drømmen virkelig å blomstre og Wissam satte seg et mål om å starte egen butikk. Målet om å etablere egen bedrift ble nedfelt i hennes plan i introduksjonsprogrammet på GIV, noe alle som følger programmet må gjøre. Hun har satt seg inn i regler om moms, skatt, lover og om kassaløsninger og er allerede klar til å sette drømmen ut i live.

– Dette er unikt. Hun er den første i vår region til å realisere sin grunder-drøm, mens hun går introduksjonskurset på GIV, forteller Enhetsleder Integreringsenheten i Sør-Odal kommune, Kari Mette S Moen.

– Det er helt spesielt, dette har ikke skjedd før, påpeker enhets-lederen.

I 2018 kunne Sør-Odal kommune vise til god statistikk hvor 100 % av kursdeltakerne ved programmet kom seg ut i arbeid etter endt program.

– Wissam er helt klart med på å opprettholde en positiv statistikk for 2019, smiler Kari Mette.

Under etableringsfasen har butikkdriveren presentert outlet-konseptet for rådmann og kommunikasjons- og næringskoordinatoren i kommunen og butikken vil bli permanent.

– Hun har også gått på Etablererskole i regi av kommunen og Odal Næringshage (i fjor vår). Det var Etablererskolen som dannet bedriften 1001 natt som startet opp i de lokalene hun fortsetter med 1001 Outlet i nå, forteller leder for Odal Næringshage, Tove Gulbrandsen.

Skal fungere som språkpraksisplass

Foruten å være en butikk skal 1001 outlet også fungere som språkpraksisplass for deltagere på GIV.

– Jeg har lyst til å gi noe tilbake til kommunen og kunne tilby butikken som en praksisplass vil gi mening. Så håper jeg at sortimentet kan trekke kunder fra hele regionen til Skarnes, da nærmeste outlet med merkeklær er i Vestby.

I den siste tiden har Wissam hilst på de andre butikkeierne i klesbutikkene i sentrum som alle ønsker henne velkommen.

– Nå kan jeg ønske velkommen også, smiler hun fornøyd mens hun fortsetter å henge opp klær og merke med prislapper samtidig.

Åpningstidene vil være 10-18 alle hverdager unntatt mandager, da er butikken åpen fra 10-14, for Wissam må rekke introduksjonsprogrammet på Kongsvinger på ettermiddagen.