Tirsdag 1. oktober foretok statsminister Erna Solberg  den offisielle åpningen av det nye fabrikkanlegget til Mapei på Sand. Hun uttrykte at hun har stor tro på utviklingen i Odalen.

Annonse

– Det er nesten vanskelig å sette ord på hvor stas dette er. Jeg kunne ikke ha vært mer stolt, sier administrerende direktør i Mapei, Trond Hagerud.

– I dag er jeg glad og spent! sa Hagerud rett før statsministeren ankom.

Da statsministeren ankom den nye fabrikken på Sagstua i går ble hun ønsket varmt velkommen av direktøren som viste henne inn i Mapei’s nye fabrikk, hvor de har investert for 190 millioner kroner i ny pulverfabrikk, nytt lager og transportkontor. Arealet under tak er utvidet med 8000 kvadratmeter, og med det nye produksjons-tårnet, som er 45 meter høyt og utgjør nå kommunesenterets høyeste punkt, mer enn dobler kapasiteten på produksjonen.

– Dette er en stor merkedag for oss her på Sagstua og for hele Mapei-konsernet på verdensbasis, og det er en ære å ha deg på besøk, sa Hagerud til Solberg.
Nå ønsker jeg å vise deg rundt på vår nye fabrikk, sa direktøren.

I løpet av fabrikkomvisningen fikk Odalsportalen anledning til å stille statsministeren et par spørsmål rundt viktigheten av et positivt næringsliv i Odalen.

– Hvor viktig er det med et odalsnæringsliv i vekst?

– Lokale arbeidsplasser ute i distriktene er svært viktig for landet vårt. Regjeringen jobber hardt for å gjøre Norge til en ledende industri-nasjon og for å oppnå suksess må vi bygge på den industrien vi allerede har. Her i Odalen har dere flere gode eksempler på at det går an å lykkes ute i distriktene og begge Odals- kommunene er dyktige på tilrettelegging for utvikling, uttrykte Solberg.

– Fortsett med å dra nytte av den kunnskapen som har blitt opparbeidet her over flere år. Norsk industri gjør det bra innenfor mange områder, men det er noen utfordringer vi må se nærmere på og det er i forhold til klimaendringene. Jobb for innovative løsninger. Vi trenger å komme opp med produkter som tåler fremtidens vær og samtidig er miljøvennlige, kanskje det er noen fra Odalen som sitter på viktig kunnskap og kan komme opp med noe som kan hjelpe oss i framtiden? Luftet hun.

– Hvilke virkemidler har regjeringen for å bidra til mer vekst?

– Vårt ansvar er å gi gode rammer for innovasjon og vekst. Areal-tilrettelegging kan være noe vi kan bidra med. Statsbudsjettet 2019 har fokus på flere i jobb, et bærekraftig velferdssamfunn og et tryggere Norge. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har det overordnede ansvaret for lokalforvaltning, kommuner, regional- og distriktspolitikk og regjeringen støtter kommunene med næringsfond, slik at kommunene kan støtte oppunder det lokale næringslivet.

Statsministeren hilste på Rescon-gründer Geir Tjugum.
Erna Solberg klippet den røde snoren og erklærte den nye fabrikken som offisielt åpnet.

En foroverlent kommune

Hagerud benyttet anledningen til å rose Nord-Odal kommune som har lagt til rette for industrieventyret som Mapei-fabrikken på Sand har fått muligheten til. – Det hadde ikke vært mulig å få til uten kommunens bidrag, sa han.

– Jeg er stolt og lettet at vi er i mål og at kommunens bidrag har gitt frukter, svarer ordfører i Nord-Odal, Lise Selnes.

– At kommunen er en suksessfaktor til at planene har blitt realisert, er jeg veldig fornøyd med, sier den sprudlende ordføreren under festdagen på Sagstua.

Lise Selnes, glad for at kommunen er en suksessfaktor.

La vekt på lokale krefter

Etter omvisningen var det lagt opp til taler og musikalske innslag. Konferansier Øyvind Roos fortalte publikum at Mapei ønsket å vise fram det beste Odalen har å by på av kjente og kjære artister, som alle kan se det nye produksjons-tårnet fra kjøkkenvinduet sitt, for det synes fra hele Odalen, humret Roos så publikum lo. MGP Junior-finalisten Fredrik Amadeus Sannerud og den unge folkemusikeren Jenny Aalborg var blant dem.

– Det er godkjent fravær å opptre for for statsministeren, smilte Jenny og Fredrik før de gikk på scenen. Vi er glade for å kunne være med å markere denne dagen og skal bidra med Brudemarsj fra Odalen og Anthem fra Chess for anleningen, sa de.

Fredrik Amadeus Sannerud og Jenny Aalborg.
André Hæhre, den prisbelønnende pianisten fra Nes og lastebilsjåfør ved Ruuds transport, fremførte vakker musikk av Grieg.

Rita Nesset, Kathe Seigerud, Silje Veronica Gran og Nina Sæther fra Milepelen vertshus serverte finger-mat og spesialiteten pannerusk til de 250 gjestene som kom fra hele ni land og det var bunadskledde ansatte fra Mapei som sto for arrangementet.

Staselig og smilende: Mapei-ansatte bidro til et historisk arrangement.

En som var fornøyd med å få bidra til arrangementet var nyansatte Markus Severinsen som fikk hilse på statsministeren og bli med den italienske ambassadøren, konsernledelsen, regional direktøren i NHO, fylkesrådmannen i Innlandet og fire lokale ordførere på omvisning.

– Dette er utrolig gøy å få være med på, at jeg får bli med i dag, sier ganske mye om hvor høyt Mapei verdsetter lærlinger, det setter jeg stor pris på, sier en fornøyd Severinsen.