Mat med røtter i Odalen

Kortreist og tradisjonsrikt – Ebbas Matgleder lanserer spennende matvarer med røtter i Odalen.

Annonse

Ebbas matgleder ønsker å glede og friste med smaker av kvalitets-mat med utspring i bestemors kjøkken både til hverdag og fest. Odalsportalen møtte gründeren selv, Anne Aamodt på stand under Sandsdagene.

— Målet er å finne igjen stemningen som rådet rundt det store bordet da bestemor serverte og mange delte gleden ved å være samlet om maten, forteller Anne.

— Bestemor var alltid forberedt til å lage ‘hånndassmat til husens følk og granner’ som ofte stakk innom og finere servering til langveisfarende slektninger og gjester. I spisskammersi’ og på bu’n var det støtt noe som stod klart til bruk, legger hun til.

Skogens grøde i nye former

Anne Aamodt, som er udannet konditor, kan videre fortelle at Odalsskogens spiskammer har mange ingredienser som kan benyttes på utallige nye måter. Disse råvarene vil, for eksempel, lanseres i form av sirup, eddik, søte godbiter og smaks-settere.
For å følge med i tiden vil Ebbas matgleder også tilby kontinentale konditorvarer som iskrem, sorbet, moussekaker og konfekt.

Gjennom sommeren kan man også bestille catering. Bestilling forgår på Facebook-siden Ebbas matgleder. Der vil det jevnlig komme nye fristelser. Hjemmesiden vil snart komme på plass også.

Del av «Odalsmat», en felles merkevare

Produktene til Ebbas matgleder markedsføres under merkelappen «Odalsmat». Nord-Odal kommune har siden 2017 vært pådriver for å skape et lokalmastnettverk for småskala produsenter av lokal mat og drikke i Odalen. Målet er å bevisstgjøre oss på og fremme lokal mat-kultur og lokale råvarer.

— Merkevarebygging er viktig for oss småskala-produsenter. Odalen er en kjent steds-indikator, og ved å koble et gårds/produktnavn under en kjent felles merkevare, tror jeg at en oppnår en mer effektiv markedsførings-effekt,» forklarer Anne.

— Jeg har benyttet meg av kommunens tilbud om gratis etiketter til de første produktene jeg lanserer. Logoen, som har bestemorshuset avbildet, er det den lokale kunstneren Ivar Nordhagen som har tegnet, forteller hun.

Ysting på agendaen

I august skal Anne på kurs i gammeldags ysting.

— Takket være tilskudd fra det kommunale næringsfond kan jeg investere i utstyr som gjør at jeg kan utvide sortimentet med lokalprodusert ost. Det er det nemlig ikke mange i Kongsvingerregionen som kan tilby, understreker den driftige damen overfor Odalsportalen.

Ebbas matgleder skal ha for øvrig ha stand på Liv & Røre i Austvatn den 11. august. Her kan du kjøpe hjemmelaget iskrem og sorbet, tjukksnipper, mye godt på glass av bær og grønnsaker som begynner å modne nå. Du vil også kunne finne Annes produkter i utvalgte lokalmattutsalg i regionen.