Årets sommer-poesti i Børlis ånd

Annonse

De siste årene har Nord-Odal bibliotek plukket ut dikt av Odølinger som settes ut på Kjærlighetsstien langs Sandsåa, men i år er det naturlig å hedre skogens store poet, Hans Børli.

8. desember 2018 er det 100 år siden Hans Børli (1918–1989) ble født og gjennom hele året hylles den folkekjære lyrikeren med storstilte feiringer over hele landet, og på Sand feires det med å dekorere Kjærlighetsstien.

— I år hedrer vi Hans Børli, siden det som kjent er jubileum i år.  Diktene er nå på plass, etter at vannet har trukket seg tilbake etter flommen, sier biblioteksjef ved Nord-Odal bibliotek, Anita Bunes.

Hans Børli blir gjerne omtalt som «skogens dikter», men han var også opptatt av politikk og eksistensielle tema som angst, tro og død i diktene sine. Han mottok en rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen i 1970 og Doblougprisen i 1972.

Like aktuell i dag

Drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte Hans Børli oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død. Hans Børlis tanker og diktning er like aktuelle nå, her et par utdrag fra hans sitater;

 

«Dette er det vanskeligste av alt: å være seg sjøl – og synes at det duger».

Tankestreif (1991)

«Vi sliter for å leve, men før vi veit ordet av lever vi for å slite».

Siste dikt (1991)

«Alle er vi ensomme. Alle behøver vi hverandre, likevel er grensen mellom menneske og menneske altfor ofte lukket og stengt med rusten piggtrå av mismot».

Frosne tranebær (1984)


Hans Børli på sitt arbeidsværelse Vakre dikt langs hele stien Hans Børli blir gjerne omtalt som «skogens dikter» Børlis dikt er like aktuelle i dag Kjærlighetsstien langs Sandsåa