Livredderne i Norsk Folkehjelp

    Mange gleder seg til vinterferie i Odalen med lange skiturer innover i skogene, være ute hele dagen på skøyteisen, tenne bål eller ake i full fart nedover så snø-spruten står! Men hva om uhellet er ute?

    — Hjelp, hjelp!

    Annonse

    Skulle du være så uheldig og skade deg ute i naturen i Odalen, så er det godt å vite at livreddere i Norsk Folkehjelp Odal aldri er langt unna! Norsk Folkehjelp Odal utfører sanitets- og beredskapstjeneste i kommunene Nord-Odal og Sør-Odal.

    — Alarmen går rett som det er og vi rykker ofte ut på søk og leteaksjoner nå på vinteren, så vi er i full beredskap i vinterferien, sier lokallagsleder Per Norheim i Norsk Folkehjelp Odal.

    — Henter dere ut folk også utenfor skiløypene?

    Vi er rundt 12 stykker på laget og i samarbeid med Sykehuset Innlandet gjør vi søk og redningsaksjoner over hele Odalen, både på isen, i skisporet eller langt inne i de dypeste skogene utenfor skisporet.Norsk Folkehjelp Odal har stående beredskap hele året, så trenger du hjelp kan laget kontaktes på 942 87 858 døgnet rundt, sier Per.

    — Hva burde folk tenke på før de legger ut på tur i vinterferien?

    — Ta hensyn til egen fysisk form og ikke ta i for hardt, oppfordrer Per, som legger til at en av de hyppigste skadene som skjer skisporet  er ankelbrudd, så han anbefaler å gå rolig ut, bli varm før man øker tempoet.

    Nye fjellvettregler

    I 2016 ble fjellvettreglene oppgradert for første gang på over 60 år. En gruppe fagfolk fra Den Norske Turistforening (DNT), Røde Kors, NVE og Norske Tindevegledere gikk gjennom degamle fjellvettreglene og reviderte de med tanke på nye naturutfordringer.

    Dette er de nye fjellvettreglene du bør pugge før vinterferien:

    1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
    2. Tilpass turen etter evne og forhold.
    3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
    4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
    5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
    6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
    7. Bruk kart og kompass, vit alltid hvor du er.
    8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
    9. Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig.

    Livreddere i 45 år

    — Norsk Folkehjelp Odal har lang erfaring med sanitets- og beredskapstjeneste og før jul feiret vi 45 års jubileum og fikk en gavesjekk på 10 000 kroner av Sør-Odal kommune, det satt vi stor pris på og pengene kommer godt med.

    Det er så mange flinke folk med på laget  og vi trenger flere. Vi verdsetter de frivillige høyt, som nå på årsmøtet 25. februar på Milepelen, deler vi ut medaljer for heltemodig innsats i livredning, forteller Per som har vært lokallagsleder i 6 år og ønsker flere velkommen med på laget.

    Vil du bli en livredder? Ta kontakt med Linda S. Aslesen på telefon 406 07 147 eller odal@folkehjelp.no

    LES MER Norsk Folkehjelp Odal

    Sanitetsleder Anette Aaslund. Norsk Folkehjelp Odal takker Sør-Odal kommune og Ordfører Knut Hvithammer for gavesjekk på 10000 kroner Kjent logo som forbindes med tryggget 45 årsjubileum i høst ble feiret med flott kake I beredskap på offentlige arrangementer. Her på Dølisjøen i januar.