Per-Christian og Ida som driver Nedre Holt gård, deltok i dag på Framtidas Landbruk, hvor de fikk servert rykende, fersk statistikk rundt miljø, klima, økonomi og bærekraft.

Annonse

— Det var svært nyttig å høre på sjeføkonom, Jan Ludvig Andreasen i EIKA-gruppen, som utfordret oss på verdiskapingen i landbruket, sier Per-Christian Holdt og Ida B. Holdt, under en beinstrekk på fagdagen Framtidas Landbruk på Slobrua i dag den 15. august.

— Andreasen oppfordrer oss til å være mer kreative og bli mer radikale, men det er lettere sagt enn gjort, ler det unge ekteparet som driver Nedre Holt gård i Nord-Odal.

Begge jobber ved siden av gårdsdriften, som består av korn og skog, og kjenner godt til hverdagens utfordringer som landbrukere.

— Vi driver gården, men får veldig god hjelp fra kårkallen, Anders Holth, så noe radikalt skjer ikke med det første hos oss, smiler de.

Viktig nettverksbygging 

Det var lagt vekt på hyppige beinstrekk-pauser under fagdagen, så det skulle være god tid til nettverksbygging.

— Det er både huggalt og nyttig å dele erfaringer med hverandre, sier Sverre Aandstad og slår av en fag-prat med Per-Christian.

Sverre Aandstad og Per-Christian Holdt delte erfaringer.

Og etter innlegget til forsker Reindun Skaland fra Meterologisk Institutt om hvordan kimautviklingen kan påvirke landbruksnæringen på Østlandet, gikk samtalene varmt i pausen.

— Med siste nytt om temperaturendringene for Hedmark, som innebærer varmere vær, lengre vekstsesong og mer nedbør, har vi noen nye utfordringer og ta hensyn til, det er helt klart, sier Sverre til Per-Christian som nikker samtykkende.

Om å tenkte nytt innen landbruksnæring

Bøndene ble også utfordret på verdiskapingen av Innovasjon Norge, som mener at landbruket har et stort potensial innenfor det opplevelsesbaserte reiselivet.

— Vi er utstyrt med naturens egen kulisser som andre land bare kan drømme om, og disse må vi utvikle til kommersielle, ekte opplevelser til verdens reiselivsmarked, sier  Innovasjon Norge.

— Det er både spennende og vanskelig å tenkte nytt innen landbruksnæringen, så det er svært nyttig og prate med andre bønder her i dag, sier Henrik Hagen, som er bonde på syvende året.

— Nå ser jeg fram til parallellsesjonene utover dagen som kan være kompetansehevende for meg, legger han til.

Henrik Hagen sammen med sin far på Framtidas Landbruk i dag den 15. august.
Brukte pausen til å titte på det siste innen traktorer.

 

Blant utstillerne var blant andre Lilleseth kjetting kjettingkunnskap og redskaper til bonden.

Fagdagen Framtidas Landbruk er et samarbeid mellom Sør-Odal kommune v/ avd. for teknikk og næring, Sør-Odal Bondelag, Odal Næringshage og Odal Sparebank. Og arrangørene var fornøyde.

— Været er strålende, så mange bønder benytter seg jo av at sola skinner på jordet i dag, men været kan man jo aldri forutsi, så vi er veldig fornøyde med oppmøtet, sier daglig leder i Odal Næringshage, Tove Gulbrandsen.

Ulf Inge Vien ved Slobrua Gjestegård grillet smakfulle burgere til bøndene ute i det strålende været.