I gårdsbutikken Munkheimen i Nord-Odal bugner det av fristelser fra lokale produsenter og du kan finne alt fra hjemmelaget ingefær-shot til egg fra lykkelige høner.

Annonse

– Velkommen inn! I dag har vi nybakte brød og deilige sjokoladekjeks med hint av appelsin, stråler butikkeier, Lillan Næss mens hun legger opp ferske brød i hyllene.

Gårdsbutikken Munkheimen holder til i det gamle vedskjulet på småbruket Munkheimen gård like ved Bruvoll og helgens råvarer er på vei inn.

Lillan samarbeider med mange lokale produsenter og en av dem er Ebba som nylig startet Ebbas matgleder og hun har nettopp vært innom og levert ferske bakevarer – og lukten av nybakte brød slår deg i døra.

Image may contain: food

– Brødene er svært populære og vi har allerede faste kunder og ingenting gleder meg mer, smiler Lillan og legger ut et par nye esker med fersk, dansk lakris til salgs.

Lykkelige høner og bærekraft

Butikken har mange fristelser. Her finner du alt fra gave og interiørartikler som tøfler, ullsokker, luer, votter, økologiske såper og naturlig velvære te, kaffe og søtsaker som er til glede for sjel og gane, til dekorative sinkspann hvor ingen er helt like.

– Her på Munkheimen satser vi på miljøvennlige og bærekraftige produkter og det er viktig at varene er rettferdig produsert.

Noen av nyhetene i butikken er fine trefat med sølvbunn og håndtak. Og nå har også søte, små kyllinger på vei ut av egget sitt og koselige servietter med påskeliljer kommet inn før høytiden.

– Før jul var Rakfisk fra Noraker svært populært og lefser fra Engers lefsebakeri slo virkelig an, forteller den sprudlende gründeren.

– Pultost fra Avdem kom nettopp inn døren, samt fjelldronning og mor Åse, går også unna.

– Mange odølinger er stolte av artikler som er produsert i Odalen og koppene fra keramiker Gunvor Skog er det svært mange som gir bort som gave til de de er glad i.

Sjokoladetrøfler fylt med prosecco

Kjører du fra Sand passerer du enger og jorder i et par kilometer eller kommer du over skogen fra Hamar, så dukker plutselig skiltet til gårdsbutikken Munkheimen opp langs Nord-Odalsvegen. Og mange blir overrasket over utvalget i butikken.

– Det er ikke alle som forventer seg å kunne bli fristet av sjokoladetrøfler fylt med prosecco og Pink Champagne rett ved Bruvoll, ler innehaveren hjertelig.

– Og reinmorr og elgmorr, samt tørket elgkjøtt fra Edelvilt og Arnoldpølsa fra Valdres er deilig spekemat som passer til alle anledninger som kunder har kjøpt en del av, legger hun til.

Gaus, Roms og Brummen Dal bodde på gården

Den vakre gården ble bygget i 1947 og har tidligere vært et populært pensjonat. Hovedhuset har mange vinduer med stue på stue i gammel stil, og alle overnattings rommene har vask fra tiden dette var et overnattings sted, forklarer Lillan.

– Da Gaus, Roms og Brummun Dal spilte inn den kjente filmen Elvegris i Odalen bodde de her på pensjonatet, ler Lillan og ser for seg de tre susende rundt på tunet på Munkheimen gård.

Det er flere kjente som har bodd her, blant annet Harald Heide Steen.

– Nå er det jo ikke pensjonat her lenger, men siden det kommer kunder til gårdsbutikken reisende fra Trysil, Hafjell, Romerike og Oslo så kan det kanskje hende det dukker opp en kjendis her igjen, smiler Lillan godt, mens hun godsnakker litt med hønene sine på nedsiden av gårdsbutikken så de kan legge et par fine egg til.