Bli med på miljøvennlig matlaging
MATKURS MED YOGATID: – Det fins mange forskjellige tips og råd om hva en skal spise og hva en ikke skal spise, men det er stort sett enighet om at det er fornuftig å spise mer frukt og grønnsaker, sier Silje Indreeide i Yogatid. Nå inviterer hun til matkurs i vegetarisk mat. ARKIVFOTO: Yogatid
Tekst: Mette Haugland
Man behøver ikke nødvendigvis å bli vegetarianer for å lage vegetarisk mat. Det vil Silje Indreeide i Yogatid vise odølingene.
— Det fins mange forskjellige tips og råd om hva en skal spise og hva en ikke skal spise, men det er stort sett enighet om at det er fornuftig å spise mer frukt og grønnsaker. Og i et tradisjonelt norsk kosthold er det begrenset hvor mange variasjoner en finner på grønnsaker, ofte er det en enkel salat eller kokte grønnsaker, sier Silje Indreeide i Yogatid.
Nå inviterer hun til matlagingskurs i vegetarisk sammen med Hannas Kjøkken.
Ikke noe mål å bli vegetarianer
— Det er ikke noe mål med kurset at en skal bli vegetarianer, målet er å inspirere til å lage mat som er både sunn, god og miljøvennlig. Så er det kanskje greit å redusere kjøttforbruket noe, eller ha en oppskrift å falle tilbake på neste gang du får en vegetarianer på besøk, sier Indreeide.
Sosialantropolog og selvlært kokk Hanna Skartveit står bak Hannas Kjøkken. Skartveit har et glødende engasjement for vegetarmat, og er opptatt av at maten vi spiser skal være spennende, aromatisk, fargerik, helsebringende og etisk. «Kjøkkenet er det beste rommet å være i,» mener Skartveit og det skal være et sted hvor man kan senke skuldrene og bruke sin kreativitet til å skape nye matopplevelser.
Odals-elgen har det godt
Det er ikke bare et tiltak for bedre helse å spise mer vegetarisk, det er også bra for miljøet.
— Mye av kjøttet du får i butikken er blitt til ved at dyret har spist kraftfor, som ofte kan være importert soja fra f.eks Brasil. Denne blir ofte dyrket på landområder som tidligere var regnskog. Ved å spise mindre kjøtt reduserer du samtidig klimagassutslipp og kan indirekte være med å bevare regnskogen.
Flere bruker også dyrevelferd som et tema for å spise vegetarisk. Men Indreeide setter fingeren på at dette ikke gjelder i alle tilfeller.
— Dyrevelferd er spesielt relevant i forhold til kyllingkjøtt fra burhøns. Spiser en derimot kjøtt fra elg som har levd et godt liv i Odals-skogene er ikke dyrevelferd et argument for å spise mer vegetarisk, slår hun fast.
En god matstund
Kurset holdes på Ruud Grendehus lørdag 11. februar med oppstart kl. 12:00. Det settes ikke noen slutttid for å unngå stress rundt matlaging og opprydning, men regner med å være ferdige ca. kl. 18:30.
— Vi vil bruke mest mulig økologiske ingredienser og vil bruke tid på å snakke om maten, tilbredning, krydder og urter. Dagen begynner med å lage mettende smoothies, og lære noen tips til rask og enkel vegetarmat. Så blir det en deilig pause med yogisk avspenning. Etterpå samles vi igjen på kjøkkenet for å kokkelere, improvisere og nyte maten sammen, forteller Indreeide.
HANNAS KJØKKEN: Kurset arrangeres som et samarbeid mellom Yogatid og Hannas Kjøkken. Hanna Skartveit er sosialantropolog og selvlært kokk, og har et glødende engasjement for vegetarmat. AROMATISK VEGETARMAT: På Hannas Kjøkken lærer du å lage aromatisk vegetarmat og sette sammen smaker, i en uformell setting med rom for improvisasjon og eksperimenter.