Odalsportalen – Fartsfylt bondeskole

  Annonse

  Tekst: Thea Haukerud Foto: Thea Haukerud


  De 26 barna som deltok på årets sommerskole på Sø-Disi gård har både plukket pottiter, laget lefser, hengt høyt og lavt i klatrejungel og løpt stafetter.

  — Har du hørt om hønene som hadde så høy feber at det bare kom kokte egg?

  — Den vitsen står i aktivitets-hefte som vi har fått her på gårdsskolen, ler en gjeng med storfornøyde unger som har blitt godt kjent i løpet av ei uke på sommerskole hos Sø-Disi gård på Disenå.

  Sommerskolen på Sø-Disi gård ble for første gang arrangert i fjor av Cathrine Gulbrandsen-Dahl og assistenten Annine Holter og var en stor suksess så i år ble nye og gamle deltagere ønsket velkommen til en ny runde med sommerskole på gården sammen med husbonden Sverre. Tilbudet er for de som skal opp i 2. klasse til og med de som skal opp i 8. klasse og mandag til fredag forrige uke fra ni til tre har 26 barn vært med ut på jordet og inn i skogen, høstet fra «markens grøde» og laget mat på bålpanne.

  Hva er det morsomste dere har opplevd på sommerskolen?

  — Klatring i trær og klatrejungel synes jeg var morsomst, sier Mathilde.

  — Jeg synes plukking av bær, urter og pottit var koselig og bondeaktig, sier Christina.

  — Basketball og grilling av pinnebrød var kult, sier Maren.

  — Vi har hatt det helt fantastisk topp og så har vi fått mange nye venner, sier de tre jentene fra Disi i kor.


  Snekring, støping og hip-hop

  På den moderne garden med historisk sus har barna høstet mat rett fra jordet, brukt kroppen og hodet hver dag, og hatt utrolig mye moro mens de har lært underveis.
  I år var det en ny vri på noen av aktivitetene. Første dagen skulle barna velge en aktivitet som de ville drive med på deler av tirsdagen og torsdagen. Her var valgene hip-hop med Ingrid, snekring med Sverre eller støping av fat med Cathrine.

  — Jentene valgte dans og gutta valgte snekring, men på støping var det både gutter og jenter, forteller Hannah fra Skarnes.


  Stafett og show

  Siste dagen av sommerskolen var det først stafett på programmet og de 26 ivrige ungene ga alt de hadde både i løp og ballkast.
  Og klokken 14.00 var klokkeslettet mange hadde ventet på og forberedt seg til, for da kom foresatte som var invitert til å se på utstilling av det barna hadde laget i løpet av uka og dansegruppa skulle vise frem sitt dansenummer.
  Svært imponerte mammaer og pappaer hygget seg med god underholdning og fikk smake på mat som barna hadde ordnet så fint i stand.

  — Det har vært en lærerik og artig ferieuke, sier Miriam fra Skarnes, som også var på sommerskolen i fjor. Det er så koselig her på tunet, legger hun til.

  Gårdeierne på Sø-Disi gård Cathrine og Sverre var storfornøyd med årets sommerskole og glad for at barna har hatt det gøy!