Odalsportalen – Idyllisk sæterstemning i Austvatn

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland


  Odalstunet sin museumsseter, Skålbergsætra er åpen frem til 7. august.

  Innrammet i høy skog og skigard ligger Skålbergsætra som en lite perle i enden av grusveien opp Østmosætervegen. På bordet står friske villblomster, og fra den åpne seterdøra kan man høre det spraker i peisved. 

  Skålbergsætra er Odalstunet sin museumsseter i Austvatn. Det restaurerte seteranlegget er et fint turmål for familien. Bygninger og landskap framstår slik det var mens det var seterdrift her fram til ca 1960.

   

  LES OGSÅ: Skålbergsætra før og nå

   

  Budeia i seterhuset

  For fjerde året er det 19 år-gamle Thea Skjønhaug som er budeia på setervangen i Austvatn. Gjennom hele juli skal hun holde liv i seterhuset og setra i tradisjon tro med kuer, og hjemmelaget rømme og smør. 

  — Jeg får møte masse nye folk og drive med det jeg liker. Også har jeg dyrene som holder meg med selskap og hunden Tussi hvis det skulle bli stille. Men det pleier å være mye folk her oppe gjennom sommeren, sa Skjønhaug til Odalsportalen i fjor sommer. 

  I løpet av sommeren kan man få kjøpt både rømme, pultost og smør så langt beholdningen rekker. I helgene er det også kaffe og vaffelsalg i seterhuset. 

   

  Adkomst fra RV 209, 8 km langs Østmosætervegen, bomavgift. Fra Krokmyra kan man følge den gamle setervegen til fots, 1-1,5 times vandring i skogen, eller kjøre bil hele veien opp til seterhuset. 

  Se film fra Skålbergsætra

  LÆRT AV BESTEMOR: Mye av kunnskapen Thea har om seterdrift og dyr har hun lært av blandt annet bestemor. EN PERLE: Innrammet i høy skog og skigard ligger Skålbergsætra som en lite perle i enden av grusveien opp Østmosætervegen. ÅPEN SÆTER: Velkommen til åpen sæter frem til 7. august i Skålbergsætra.