Odalsportalen – Blått skilt til Skålbergsætra

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland


  Skålbergsætra gir muligheten for alle å oppleve seterlivet «live.» Nå har sætermuseet blitt kulturminne.

  Da Skålbergsætra åpnet grinda og dørene på mandag, kom også nyheten om at setermuseet nå er blitt kulturminne og hedret med et såkalt blått skilt. 

  — Selvfølgelig er det stor stas. Vi har visst om det en stund, men det er helt klart en stor ære for oss, sier konservator for Anno Museum, Knut Ola Storbråten. 

  Det er Nord-Odal Kulturminnelag som arbeider for å synliggjøre bygninger og steder av stor lokal- og kulturhistorisk verdi i bygda, og står bak tildelingen av det blå skiltet for Skålbergsætra.

  «Kulturminnelaget verdsetter arbeidet med å ta vare på sætertradisjonene; ikke minst ved at barn og ungdom på denne måten får mulighet til oppleve seterlivet live» heter det på Kulturminnelaget sin egen hjemmeside.  

  Tidligere har Bukkeneset, begge de gamle kommunehusene i Mo og Sand samt gravplassen på Gammeldalsrud fått blått skilt.

  — Man føler virkelig at man blir ønsket velkommen 

  Venninnene Ann Mari Schjervheim Tuskin og Mona T. Hanstad nyter en nyter medbrakt lunsj i ettermiddagssola på benken ved seterhuset etter å ha tatt beina fatt og gått de 3,5 km opp til sætra fra veien.

  De er imponert over driften av setra og anbefaler å ta gåturen opp på det sterkeste til alle andre som har tenkt seg opp til setervangen i sommer. 

  — De fleste setrer man kan gå til er stengt, men her kan man komme inn og se hvordan det ser ut. Det er ei levende seter hvor man virkelig føler seg velkommen, forteller Schjervheim Tuskin. Det er en bra sti opp hit, og langs veien henger det bilder av driften på setra fra gammelt av. Det er virkelig en opplevelse. Det føles nærmest som å gå i et eventyr. Den gamle skogen er som en historie om Hans og Grete, virkelig en fin tur.

  — Vi koser oss veldig begge to her oppe. Det er slik vi liker å feriere, og stien opp hit er virkelig bra. Det er ikke ofte man kommer over stier som er så godt ivaretatt, sier Hanstad. 

  • Les mer om Skålbergsætra HER.

  ÅPEN SÆTER: Skålbergsætra er museumsseter under Odalstunet, og holder åpent frem til 30. juli. FOTO: Mette Haugland LUNSJ I SOLA: Venninnene Ann Mari Schjervheim Tuskin og Mona T. Hanstad nyter en nyter medbrakt lunsj i ettermiddagssola. De tok gåturen på 3,5 km opp til sætra. FOTO: Mette Haugland BUDEIE: Thea Skjønnhaug er budeie på setra for 5. året. ARKIVFOTO: Mette Haugland