Odalsportalen – Nå skal «Tørpet» restaureres

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland


  – Det er førr gæli at vi itte skær ha ei skistue å gå tell, sier Hans-Øyvind Knapper. Nå er det klart at det igjen vil bli skistue i Knapper.

  Flere husker en tid med varme vafler, kakao og en hvil på trappa etter søndagstur på ski til det gamle finnetorpet i Knapper. Nå er det derimot lenge siden det siste vaffelhjertet ble solgt til slitne skigåere. Og det gamle finnetorpet har forfalt betraktelig de siste 30 årene. 

  Men praten om hvor fint det hadde vært å restaurert «Tørpet» har alltid gått på folkemunne. Og etter stor velvilje fra grunneier, Hans Christian Henriksen og flere aktører i det lokale næringslivet, har prosjektet nå blitt en realitet. 

  — Det er for gæli at vi ikke skal ha ei skistue å gå til i Knapper. Nå håper vi også at Torpet kan bidra til at flere barnefamilier også tar med seg ungene sine ut i naturen i Knapper, når det nå vil finnes noe godt i den andre enden, forteller prosjektleder Hans-Øyvind Knapper til Odalsportalen. Med seg på laget har han Nord-Odal Idrettslag, som har besluttet å etablere et prosjekt for å restaurere Torpet slik at det igjen kan tas i bruk som skistue, slik det var frem til 1980-tallet. 
   

  Idrettslaget vil stå for driften

  Leder for Nord-Odal Idrettslag, Linn Martinsen Bjerke forteller at det ikke var vanskelig å takke ja når tilbudet om idrettslaget ville være med kom.

  — Det var gjort utrolig godt forarbeid av Hans-Øyvind og de andre ildsjelene. Og når de trengte et lag med på planene, så var vi så heldige at du spurte oss, sier Martinsen Bjerke. 

  Målet er å restaurere hovedhuset, og få i stand et skisentrum som kan brukes både fra Sand og Mo, som Idrettslaget kan benytte til ski- og familierelaterte aktiviteter, forteller Knapper. Planen er at det igjen skal bli servering fra hovedhuset på området, og at idrettslaget skal stå for driften.  

  — Det er mange av oss som har gode minner fra Torpet, og om vi kan være med på å bidra til at det igjen kan bli et samlingspunkt så gjør vi det med glede, sier Martinsen Bjerke.  

  Av, med og for Nord-Odal

  Når prosjektet ble en realitet, sto nærmest de lokale aktørene i kø for å bidra. Noen av dem er Østmoen Sag AS, Terje Pettersen Tak og Bilikkenslagerverksted AS og Erik Jernberg. I tilegg bidrar Jarle Viken med stilaser, Ole E. Sørli med gravearbeid, Øystein Nybakk med hogging og transport av tømmer og Søren Rønning skjærer materialer. 

  Grunneier Henriksen har også donert tømmer som skal brukes i restaureringen.

  Mo Sanitetsforening har også bevilget hele 20.000kr til prosjektet.

  — Selve restaureringsarbeidet vil basere seg på organisert dugnadsarbeid, hvor vi håper så mange som mulig vil være med å bidra. I første omgang vil dette bla. gå ut på legging av panel som undertak, montering og tilpasning av takkonstruksjoner, taktekking, lekting av takstein og montering av vindskier, isbord og pipebeslag, forteller Knapper. 

  — Alle har et forhold til Torpet, så dette er et prosjekt av, med og for Nord-Odal. I første omgang er planen å få i stand taket og nye vinduer dette året. Neste år er målet å paneler opp veggene og male. Det ultimate målet er å kunne arrangere Torpløpet igjen. Det hadde vært stort å fått til, forteller Knapper.

  Ny skitrasé og DNT-stier

  Som en del av prosjektet vil det også bli laget nye skiløyper fra Sand og over skogen slik at Torpet kan bli et felles møtepunkt for skigåere på begge sider av skogen.

  Huset vil fungere som skistue i vinterperioden og utgangspunkt for skirenn arrangert av Idrettslaget, men også med utgangspunkt for tur-arrangementer i sommerperioden.

  For at det skal være mest mulig aktivitet rundt huset, er det også prat om å få til DNT-merkede stier når skisesongen er over.

  En kulturskatt

  Historiene om det gamle finnetorpet er mange, og aktiviteten strekker seg så langt tilbake som 1600-tallet.

  Når restaureringen går i gang, ligger det også i kortene å bevare kulturen og historien torpet fører med seg. På bakgrunn av dette har prosjektet blitt tildelt 30 000kr i midler fra Norsk Kulturfond.

  — Det er et stort hus som skal restaureres, bare taket nærmer seg 210 år gammelt. Så i første omgang er det kjøkkenet som blir prioritert slik at Idrettslaget kan begynne sin aktivitet. Men vi har en liten plan om å kunne gjøre om stuen til et slags mini-museum over Torpet sin historie. Dette er viktig kulturhistorie for Knapper.

  Konservator for Odalstunet, Knut Ola Storbråten får ikke fullrost initiativet bak å ville restaurere Torpet. Derfor vil vi også gjerne bevare denne for ettertiden, sier Knapper.  

  — Rett og slett «stiggarti»

  For mange år siden var det planer om at Odalstunet skulle bevare Torpet på samme måte som Skålbergsætra i dag. Dessverre strandet disse planene. Nå får ikke konservator for Odalstunet, Knut Ola Storbråten fullrost initiativet bak å ville restaurere Torpet. 

  —Torpet er et viktig kulturminne på flere måter, og det er svært gledelig, eller rett og slett «stiggarti», at de nå er satt i gang en redningsaksjon for hovedbygdningen i Sigfredstorpet! Det et av ytterst få skogfinske kulturminner i kommunen, og den skogfinske kulturarven er som kjent trukket fram som svært viktig nasjonalt sett. Derfor er det jo ekstra moro at vi har, i hvertfall deler av, en skogfinsk boplass intakt i kommunen, sier Storbråten. 

  — Til sist og kanskje aller viktigst er det at Sigfredstorpet, eller bare «Tørpet» som de fleste av oss sier, på nytt vil bli et huggalt sted å komme til, enten vi ferdes på beina, ski eller sågar bil. Det er ekstra godt å vite at plassen nå blir tatt vare på, og ikke minst at vi alle vil få tilgang til det, avslutter Storbråten. 

  Det første arbeidet vil starte rundt juni/juli, og fremtidige dugnader og aktiviteter vil bli annonsert i prosjektet sin egen Facebook-gruppe, og i Odalsportalen sin egen kalender.

  – ALLE HAR ET FORHOLD TIL TORPET: – Alle har et forhold til Torpet, så dette er et prosjekt av, med og for Nord-Odal, sier prosjektleder Hans-Øyvind Knapper. FOTO: Hans-Øyvind Knapper SKAL DRIFTES AV IDRETTSLAGET: Med seg på laget ER Nord-Odal Idrettslag, som har besluttet å etablere et prosjekt for å restaurere Torpet slik at det igjen kan tas i bruk som skistue, slik det var frem til 1980-tallet. FOTO: Hans-Øyvind Knapper ROSER PROSJEKTET: Konservator ved Odalstunet, Knut Ola Storbråten får ikke fullrost prosjektet. Han synes det er ekstra stas at huset nå blir tilgjengelig for alle. FOTO: Hans-Øyvind Knapper EN KULTURSKATT: Historiene til Torpet er mange, og bare taket på huset nærmer seg 210 år gammelt. FOTO: Hans-Øyvind Knapper