Odalsportalen – – Menneskene spiller en sentral rolle

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland


  Hver helg i hele juli er det fotoutstilling i kornmagasinet på Odals Værk. Det er en hylles til grenda og livet på Værket.

  — Jeg har mange gode minner fra min oppvekst på Odals Værk, og mange av disse menneskene spiller en sentral rolle i de minnene. 

  Kaja Opsahl har akkurat innviet fotoutstillingen i kornmagasinet på Odals Værk. På veggene rundt henne henger det fotografier av tidligere personligheter fra en svullen tid, og gjenkjente ansikter som utgjør dagens naboskap rundt Værket. 

  — Vi har samlet mange store og små fotografiske perler fra dagliglivet på Værket fra 1800-tallet og frem til i dag, forteller Opsahl. 

  Feirer 250-årsjubileum

  Utstillingen er i anledning hovedbygningen på Værket sitt 250-årsjubileum, og vil bli stående ut juli. Under helgens høytidelige åpning var også duket for flere kulturelle innslag i kornmagasinet. Jenny Aalborg fra Nord-Odal satte stemningen med felespill og brudemarsj fra Sør-Odal skrevet av Anders Strøm, og Rakel Olivia Eriksen sang inn sommerstemningen for fullt med gitarspill. 

  Christien Opsahl forteller at de har fått god hjelp fra ulike bidragsytere til utstillingen. 

  — Det lå en gang 65 husmannsplasser under Odals Værk, og flere av de som nå bor på plassene og etterkommere av de som bodde der tidligere har bidratt med fotografier. Også Sør-Odal slekts og historielag har bidratt med lån av scanner, slik at vi kunne få alle fotografiene opp på veggen her. 

  Utstillingen er åpen for besøk hver lørdag og søndag ut juli, med mulighet for omvisning i enkelte av byggene på Værket. 
  Se vår kalender for med informasjon.  

  LOKAL BRUDEMARS: Jenny Aalborg fra Nord-Odal spilte en brudemarsj fra Sør-Odal av Anders Strøm for anledningen. GODT OPPMØTE: Det var flere som kjente igjen ansikter og steder som nå har fått hedersplass på veggene i kornmagasinet. GITARSPILL: Rakel Olivia Eriksen spilte og sang Idas Sommarvisa.