Odalsportalen – Mer skolemat i vente for elevene

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Mandag startet Mat i skolen-prosjektet på Slåstad skole.

  Hver mandag fremover skal elevene på Slåstad skole i Sør-Odal igjen få servert varm mat til lunsj.

  I går gikk startskuddet for Mat i skolen-prosjektet til Heidi Tveter, og elevene fikk servert fiskesuppe, grove brødskiver med sunt pålegg, og frukt og grønnsaker.

  – Det var fornøyde elever. Noen spiste flere porsjoner med suppe, noen smakte litt, mens andre ble overrasket over hvor godt det var. Vi samlet elevene på langbord – mye fellesskap og gode matopplevelser, forteller Tveter.

  Siden januar i 2014 har hun jobbet for å få mer sunn mat til skoleelevene. Derfor inviterte hun også med seg ordfører og tidligere elev Knut Hvithammer (Ap) og varaordfører Heidi Hitland (Sp).

  – Knutsen og Ludviksen sang «Det er ikke morsomt å spise sin mat, når den ligger i pakke og ikke på fat». Det gir noe ekstra med varm mat og med påsmurt mat så barna tør å prøve noe nytt. Den norske matpakka er likevel viktig. Men å venne seg til å samles rundt et måltid og snakke sammen er bra, forteller Hvithammer.


  – Viktig å ta seg tid til maten

  Heidi Tveter brenner for folkehelse og sunn mat. 

  Hun har nå fått mer penger til å drive prosjektet videre med støtte fra Sør-Odal sanitetsforening og Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Slåstad skole.

  – Jeg ønsker å innføre en matkultur hvor vi stopper opp og lar kroppen ta til seg næring, slik at vi får en liten pause i den aktive dagen. Vi har en svært effektiv lunsjkultur i Norge og dette starter allerede i skolen. Like viktig som den sunne maten, er det og sette fokus på dette med det sosiale felleskapet rundt matpausa, mener jeg.


  Matservering på ny skole?

  Ordføreren forteller at han og Hitland ønsket å reise dit for å få inntrykk av hvordan prosjektet fungerer i praksis – hvor matservering i skolen kan bli en løsning i framtida.

  – Jeg vil rose Heidi og medhjelperne hennes som bidrar med dette. Det er interessant å se på modellen med samarbeid med frivilligheten med perioder med matservering i skolen for å vurdere det på flere skoler.

  – Matservering er i dag ikke en kommunal oppgave, men hvis vi går mot en lengre skoledag i framtida vil dette bli aktuelt. Vi skal snart bygge ny skole på Skarnes  – enten gjenreising av Korsmo eller noe større, og da er det viktig å vurdere løsninger omkring måltider.


  TA SEG GOD TID: Heidi Tveter vil skape en god matkultur for elevene – at man tar seg tid til å spise og snakke mer hverandre. Varaordfører Heidi Hitland var også med. FOTO: Heidi Tveter