Odalsportalen – Tatt på kornet

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland


  Mari Lilleberre feirer og inviterer til utstilling.

  Mari Lilleberre feirer over 20 år som designer med utstillingen «Tatt på kornet» i stallen på Korsmo gård på Skarnes.

  Utstillingen tar tak i vårt alles levegrunnlag; kornet. 

  — I mer en 3.000 år har korn blitt dyrket i Norge, og en god kornhøst har i mange generasjoner vært ensbetydende med trygghet, forteller Lilleberre. 

  – Kornet har på denne måten hatt en mangfoldig betydning for vår kultur, ikke bare som mat, men blant annet også som trossymbol. I tidligere tider trodde folk også at kornet var bærer av selve jordens kraft, og i hedensk tid hadde kornet en egen vette, Byggvir, som var underlagt fruktbarhetsguden Frøy.


  Det kvinnelige – kraft og glede

  Lilleberre er utdannet produktdesigner fra Høgskolen i Oslo og Akershus, og har verkstedet sitt i stabburet fra 1870 tallet.

  Mottoet ”Det flotteste er kvinner som våger å bli sett” har Lilleberre brukt i mange år. Og på lik linje med kornet har også de sterke kvinnene som har levd på Korsmo gård fra 1830-årene, vært en inspirasjon til nye designprodukter.

  Til denne utstillingen har Lilleberre jobbet mye med grafisk design. Dette har resultert i flere nye produkter laget sammen med andre driftige gründerkvinner i Odalen.

   

  Flere samarbeid

  Hun har fått hjelp av Fjellrypa systue på Skarnes ved Eli Skoland til produktutvikling og søm av vesker, clutcher og punger, og i samarbeid med keramiker Gunvor Skog har hun laget kopper og smykkeskrin med korn og damer som dekor.

  I tillegg er det laget grafiske design som vises på refleks, bilder og kort.

  Under utstillingsdagene har Beate Bråten åpen kafé på berget, i det gamle hønsehuset.

  Utstillingen åpner klokken 18:00, lørdag 26. august.

   

  Les mer her

  RØTTER: Amund Andersen Korsmo kom til Korsmo i 1830 sammen med Marte Herud. Ved kongelig resolusjon av 19. desember 1837 ble han ”antatt og beskikket” til å drive gjestgiveri og herberge for reisende på Korsmo – med pålegg om også å ta imot omreisende av romanifolket. Amund og Marte fikk åtte barn. ARKIVFOTO GRÜNDERKVINNER: Til utstillingen har Lilleberre også jobbet mye med grafisk design. Dette har resultert i flere nye produkter laget sammen med andre driftige gründerkvinner i Odalen. FOTO: Privat