Odalsportalen – Skal lyse opp hele Odalen

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Vi går mot lysere tider, og det skal markeres i de to odalskommunene med musikk, foredrag og utstillinger. Det er snart klart for Lysukene 2016.

  Siste helga i februar går Lysukene 2016 av stabelen med Roy Lønhøiden-konsert på Milepelen i Nord-Odal, og i over to uker fram til 13. mars skal hele Odalen fylles opp av kultur.

  Blant annet blir det utstillinger, markering av Kvinnedagen, Sigurd Hoel-markering, utdeling av dialektpris, teater og foredrag – dette er noe av det som skjer i løpet av årets lysuker.

  – Dette er den kulturelle stormønstringen i Odalen. Vi ønsker å synliggjøre lokal kultur over et bredt spekter og vi vil inspirere både til mangfold og bredde, sier Henriette Eriksen i Lysuke-komitéen og kulturrådgiver i Sør-Odal kommune.

  Lysukene er et samarbeid på tvers av kommunegrensene og mellom lag og foreninger.

  – Vi håper dette bidrar til å forsterke stedsidentitet, bevisstgjøring, stolthet, trivsel og kulturutvikling i bygdene våre. Vi håper mange blir med på Lysukene, sier hun.


  Lysere tider, vårjevdøgn og lysets maler

  Det var i 2002 at Lysukene så dagens lys for første gang i Sør-Odal.

  Kulturukene var navnet tidlig på 90-tallet, og hadde samme intensjon som den dag i dag. Selve navneendringen skjedde samtidig som Galleri Lyshuset ble etablert på Skarnes, og det var et ønske om å markere Kåre Tveter som lysets maler, Lyshuset i seg selv og vårjevndøgn.

  I flere var dette en markering kun i Sør-Odal, men i de senere årene har Nord-Odal også blitt med. Derfor blir den offisielle åpningen av årets lysuker der det hele startet 14 år siden.

  Det skjer søndag 28. februar klokka 13 i Galleri Lyshuset.

  Her blir det blant annet miniutstilling med salg av Kåre Tveter-bilder, minikonsert med Ters Pink og åpning ved ordførerne i de to odalskommunene ved Lise Selnes fra Nord-Odal og Knut Hvithammer fra Sør-Odal.

  Har du et arrangement som du vil tipse om innenfor Lysukene 2016, 27. februar-13. mars, kan du melde det inn i aktivitetskalenderen: post@odalsportalen.no

  • Lik og få nyheter på Lysukene i Odalen sin Facebook-side HER

  KOMMER: Til åpningshelga under årets Lysuker i Odalen, kommer Roy Lønhøiden med konsert i Milepelen kulturhus. PRESSEFOTO ÅPNING: Søndag klokka 13:00 er det offisiell åpning av Lysukene 2016 i Galleri Lyshuset. UTSTILLING: Det blir blant annet utstilling med akvareller av Svein R. Karlsen i Låvegalleriet. Utstillingen står i to helger (5.-6. mars og 12.-13. mars fra kl. 12-16).