Odalsportalen – «Kongens nei» til Milepelen

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland


  Anno museer sitt kritikerroste foredrag og vandreutstilling «Kongens nei» kommer til Milepelen.

  De historiske dagene 9. til 11. april 1940 var skjebnesvangre for Norge. Konge, storting og regjering flyktet fra tyske invasjonsstyrker, og Hamar, Elverum og Trysil ble åsteder for avgjørende hendelser. I en kaotisk situasjon stod Kongen rakrygget og avviste tyske kra. «Kongens Nei» står derfor som en bauta i norske historie. 

  30. august kl. 11 kan du få med deg foredraget «Kongens nei» med Ola Mørkhagen fra Anno Glomdalsmuseet i Milepelen Kulturhus, og Anno sin egen vandreutstilling. 

  Foredraget starter med den politiske og militære opptakten til 2. verdenskrig, og går i dybden på de dramatiske hendelsene som utstillingen formidler. Ola Mørkhagen er fagansvarlig for utstillingen og seksjonsleder for kulturhistorie ved Anno Glomdalsmuseet. Han var rådgiver for filmselskapet Paradox under produksjonen av storfilmen Kongens nei. 2500 mennesker har allerede hørt foredraget hans, som høster svært gode kritikker.

  Utstillingen er produsert av Anno i samarbeid med fylkesbiblioteket i Hedmark, og bygger på utstillingen som er å finne på Anno Glomdalsmuseet i Elverum. Historien blir presentert gjennom både historiske bilder og bilder fra filmen «Kongens Nei», video og tekst. 

  Det ligger også en nettversjon av utstillingen ute på Anno sine nettsider. Med denne forestillingen ønsker Anno museum å sette fokus på dilemma, mot og oppbrudd, og knytte hendelsene opp mot vår tids utfordringer. Denne finner du HER.

  Dagen blir avsluttet med en visning av filmen, som er denne månedens filmObok. 

  Si du kommer på Facebook!

  HOLDER FOREDRAG: Ola Mørkhagen fra Anno Glomdalsmuseet holder 30. august kl. 11.00 foredraget «Kongens nei» i Milepelen Kulturhus.