Odalsportalen – – Alle kan ta Kjentmannsmerket

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland


  – Dette er noe alle kan gjøre. Et turtilbud for hele familien. Tirsdag morgen besteg tre generasjoner Aasheim Raudåsen.

  Klokken er 09:30 om morran, strålene fra ei allerede varm sommersol stryker i fjeset og tre generasjoner Aasheim er på vei mot Raudåsen i Størjen. For ekteparet Dag og Marianne skal siste toppen på Kjentmannsmerket 2017 bestiges, mens for sønnen Stig, barnebarnet Tiril og tante Vesla er det noen igjen før klippekortet et helt fullt. 

  På dagens tur har Odalsportalen fått lov til å slenge seg med som turfølge. 

  — Vi begynte å ta Kjentmannsmerket etter at fattern og jeg på en slump bestemte oss for å gå til Knappåsen for to år siden. Nå har det blitt en fast tradisjon å besøke alle stedene som blir satt opp, forteller Stig. På denne måten får vi Nord-Odølingene også sett litt mer av Sør-Odal. Det hadde ihvertfall vi neppe gjort hadde det ikke vært for Kjentmannsmerket. 

  — Et turtilbud for hele familien 

  Siden oppstarten i 2008 har Kjentmannsmerket vært tiltaket som utfordrer folk til å besøke ti topper eller kulturminner rundt om i Odalen. I år arrangeres dette for tiende gang. Målet bak tiltaket er at DNT Odal i samarbeid med Odal Sparebank gjerne vil få folk ut i den fine naturen i Odalen, og samtidig gjøre folk kjent i den fine bygda vår. 

  Gjennom eventyrlig skog og slette myrer på vei opp mot toppen forteller Dag Aasheim at Odølingene er flinke til å bruke naturen, bare vi husker på den. 

  — Vi har et aktivt turliv, både når det kommer til å gå i skogen og å bruke Storsjøen til fiske. Vi har rett og slett en flott natur rett rundt husveggen. Man må bare komme seg ut og bruke den. 

  — Vi er heller ingen fjellgeit-familie, men vi klarer dette helt fint. En må ikke ha vært kjempeaktiv for å klare å ta Kjentmannsmerket. Det er mer et helsefremmende tiltak, et lavterskeltilbud om du vil, et turtilbud som passer hele familien, legger Stig til. 

  Roser valget årets steder

  I år er det Odalsgranitten, Rasaaksla, Gjeddevassberget, Trøsineset, Fålåmyrhøgda, Brattberget, Mangsethøgda, Finnegrava og Småmyrane som sammen med Raudåsen utgjør årets Kjentmannsmerket. De ulike stedene varierer fra hvert år, men fordeles alltid gjevnt utover både Nord- og Sør-Odal. 

  Dag Aasheim roser arbeidet som er gjort rundt å velge ut årets steder. 

  — De skal virkelig ha ros de som har plukket ut stedene i år. Det har vært mange fine turer siden vi begynte i mars, så det har absolutt vært vellykket. 

  Det er ingen utsiktsgaranti på alle stedene, men 75 m unna toppen på Raudåsen kan man ta inn et spektakulært skue over grønne Odalen, 509 moh. Både Storsjøen og deler av Glomma kan ses helt klart, og er en fin gevinst etter å ha gått de snaue 2,3 km opp til toppen. 

  For mer informasjon om Kjentmannsmerket og hvordan du registrer deg, klikk deg videre til DNT Odalen sine sider her.

  VAKKER NATUR: Stien opp til Raudåsen er tydelig markert og tatt vare på, og går gjennom vakker og variert natur. ENDELIG PÅ TOPPEN: – Vi er ingen fjellgeit-familie, men vi klarer dette helt fint. En må ikke være kjempe aktiv for å klare Kjentmannsmerket, sier Stig Aasheim. HUSK Å SKRIVE I BOKA: Husk at når du finner kassene som hører til stedene du besøker, så må du signere med navn og klippe i kortet ditt. SELFIE-TRADISJON: Familien Aasheim har vært på mange Kjentmannssteder gjennom årene, og har som fast tradisjon å ta selfie på toppen av alle stedene. FLOTT UTSIKT: 75m unna toppen av Raudåsen ligger et utrolig nydelig utsiktspunkt hvor man kan se både Storsjøen og litt av Glomma.