Odalsportalen – En annen dag på innsiden

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland


  Tirsdag gjestet det beste norsk rap har å by på Bruvoll fengsel. For Fabian (11) ble det en drømmedag.

  «OnklP kommer ikke fra Bruvoll i livet.»

  Det er ikke hver dag det dundrer musikk over murene fra Bruvoll fengsel. På parkbenker i luftegården sitter flere av de 70 innsatte sammen med 40 tilreisende fra Illseng fengsel, lydhøre og oppslukte. En gjeng tøffe karer som sjeldent viser følelser. Men nå synger de, av full hals.

  På den egenlagde scenen står selveste Joddski og årets Urørtvinner Cezinando. Om noen minutter går også Jaa9&OnklP på. Det er ”Styggen på ryggen” og ”Botanisk Hage.” Men hvordan har det seg at det beste av norsk rap holder konsert i et fengsel? Det måtte en insider til, i ordets rette forstand.

  For når Ricard Marthinsen skulle sone sin straff i Bruvoll ble han kjørt av kompisen Pål Tøien, også bedre kjent som OnklP.

  Årets store happening

  — Det var OnklP selv som foreslo å gjøre en konsert her inne. Så hørte Richard med oss og sammen har vi fått det til. Gutta stiller gratis opp og det har aldri vært en så stor konsert her i fengslet før, så dette er uten tvil årets store happening, forteller fengselsinspektør Levi Tyriberget.

  Men Richard hadde flere kompiser.

  — Pål fikk med seg Jaa9, og da vi hadde avskjedsfest så var både Joddski og Cezinado der og da tenkte jeg at jeg kan jo spørre om de vil være med, og alle sa ja, forteller en stolt Marthinsen. Og jeg vil takke ledelsen i fengslet for at de lot oss gjennomføre dette, de har vært sikkerlig samarbeidsvillige.

  — Vi gir jo service til disse gutta når de er ute på gata, da må vi også ta med gata inn hit, konstaterer Cezinando.

  — Vi pleier jo å spille foran folk og vise hvor kule vi er, men man er ikke like høy i hatten her inn, sier Jaa9. Og når Lillehammers store sønner drar i gang med 2011-klassikeren ”Joda Neida” bryter det ut allsang og euforisk stemning i luftegården.

  — Det er stas å kunne gjøre noe for de som sitter inne her. Vi har gjort fengselskonserter før men man vet aldri hvordan man blir mottatt. Det er kult at Richard og de som jobber her har fått det til, sier OnklP, som sammen med de andre gutta slår fast at dette definitivt er noe de kunne tenke seg å gjøre oftere.


  Dagens yngste publikummer

  — Hvordan går’e oppå haugen der a? Noen som lærer seg noen nye ord i dag? Dette kommer med åra uansett, roper Jaa9 fra scenekanten. 

  For på andre siden av muren sitter Fabian Falsten (11) med pappa på taket av en brannbil. Han har prima utsikt til scenen og en caps full med sølvfargede autografer. Han var heldig og møtte gutta før de gikk på.

  — De spurte hvordan jeg hadde det, det var veldig kult, sa en ordknapp men tydelig gira Fabian før konserten.

  LES MER: Fengslet roser brannvesenet

  Etter å ha fått sommerferien snudd på hodet med innleggelse på A-Hus, fikk Fabian påvist akutt diabetes. Men i dag har han fått permisjon fra sykehuset og egen invitasjon fra fengslet om å møte de store rapperne.

  Fordi Fabian er for ung til å bli med på innsiden, kom fengslet i samarbeid med brannvesenet på ideen om den gode utsiktsposten.

  — Dette gjør vi på frivillig basis. Vi hadde ressursene til å gjøre det og da er det bare en sann glede å kunne hjelpe til, sier brannsjef Steinar Saugnes.

  LUFTEGÅRDS-KONSERT: 40 innsatte fra Illseng fengsel var også invitert til hip-hop konserten i Bruvoll. IKKE SÅ HØY I HATTEN: – Vi pleier jo å spille foran folk og vise hvor kule vi er, men man er ikke like høy i hatten her inn, sa Jaa9. TUNGTVANN: Joddski og «Jan Steigen» fra den tidligere gruppa Tungtvann var en av artistene som var med og lagde liv hos de innsatte i fengslet. DRØMME DAG: Fabian Falsten (øverst) hadde den beste utsikten til konserten, nemlig fra taket på brannbilen. F.v.: Brannsjef Steinar Saugnes, Jessica og Julian Karlsen og Glenn Holtet. BEST UTSIKT: Fra taket på brannbilen var det definitivt best utsikt til scenen.