Odalsportalen – -Dette er 4H for meg

  Annonse

  Foto: Mette Haugland


  -Mange lurer sikkert på hva 4H er, og hva det går ut på, spurte sekretær i Røyskatten 4H Lina Holter (14) seg selv. Nå har hun skrevet en egen artikkel om klubbens formål og betydning.

  Røyskatten 4H er en klubb på Disenå for aldersgruppa 7-25 år. Med barn og ungdom i alderen 7-14 år fra flere steder i Sør-Odal, er klubben er nå midt i sitt fjerde 4H år etter at den har ligget i dvale i ti år. Vi har nå 36 medlemmer, og det er veldig sosialt når vi har så mange fine aktiviteter hver måned med så mange medlemmer. 

  Formålet med 4H er å utvikle en samfunnsengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker. 

  Mottoet til er å lære ved å gjøre, og 4H har et løfte som vi pleier å si på alle klubbmøtene: ”Vi lover å arbeide mot et mål å bli en ungdom med et klart hode, varmt hjerte, flinke hender, og en god helse.” Det er dette de fire H’ene står for: klart Hode, varmt Hjerte, flinke Hender, god Helse.

  Jobber med egne oppgaver

  Hvert år velger medlemmene en oppgave de skal jobbe med gjennom året. Det er fritt valg, og det finnes temaer til stort sett alt. For eksempel fotografering, fisking, baking, sying eller matlaging. Du kan jobbe alene, eller i gruppe sammen med andre, og hvert prosjekt har en veileder som hjelper til. 

  4H- året avsluttes med en høstfest i oktober der alle medlemmene stiller ut prosjektene sine, og får en vurdering av klubbrådgiverne. Høstfesten inneholder kiosksalg, loddsalg, og ikke minst underholdning som medlemmene selv står for. Ved godkjent prosjekt tildeles man hvert år et 4H merke. Etter 7 år mottar du 4H-plaketten.

  Hver klubb har et styre som medlemmer over ni år selv sitter i. I styret har vi en leder, nest leder, sekretær, kasserer, styremedlemmer og voksne klubbrådgivere. Det lages en årsplan hvert år med ulike klubbaktiviteter for hver måned. Årsmøtet er det aller siste møte klubben har, før nytt 4H år. På årsmøtet velges et nytt styre, og nye medlemmer tas inn.

  Høres dette spennnede ut? Vil du bli en av våre 4H’ere? Ta kontakt med en av våre klubbrådgivere høsten 2017.

  Skrevet av: Lina Holter (14), sekretær i Røyskatten 4H

  Les mer om 4H her

  STOLT AV 4H: Sekretær i Røyskatten 4H, Lina Holter har skrevet en artikkel om hva 4H er for henne. Her fra 4H sin fylkesleir på Ullern i 2016. ARKIVFOTO UTVIKLER SAMFUNSENGASJERT UNGDOM: Formålet med 4H er å utvikle en samfunssengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker. ARKIVFOTO