Bokdebutanten fra Bruvoll
BOKDEBUTANT: Etter å ha vunnet et bokutgivelse, debuterer odølingen Bjørn Ivar Lund som diktforfatter 15. juli med boka «Tankene imellom.»
Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland
15. juli får Nord-Odal enda en forfatter på samvittigheten. Men Bjørn Ivar Lund (29) håper mest på at hans ord kan få andre til å sette ord på egne tanker og følelser.
PORTRETT: — Jeg har også alltid vært veldig distré og forsvunnet litt bort i mine egne tanker. Så det er svakhet jeg har snudd til en styrke, at jeg nå kan bruke den egenskapen til skriving.
På den store veggen utenfor Milepelen ruver Sigurd Hoel sitt selvportrett mot alle som kjører forbi Sand. En skikkelse i norsk litteraturhistorie med flere store utgivelser på samvittigheten, og odøling. Bjørn Ivar Lund har ingen planer om å overta hans plass på uteveggen, hans realistiske tanker om framtiden holder føttene hans godt plantet på bakken. Men til helga får han en ting til felles med den store forfatteren. Han kan kalle seg en publisert forfatter.
Da ALEA Forlag loddet ut en utgivelse på Facebook til den som noen mente fortjente det mest, foreslo Martine samboeren Bjørn Ivar som satt på et fullverdig manus med dikter. Noen uker senere ble han kontaktet med tilbud om en kontrakt.
15. juli debuterer han som forfatter med diktsamlingen «Tankene imellom» på e-bok.
Et personlig mørke
— Jeg skjønte det ikke helt til å begynne med, at jeg skulle få diktene mine utgitt. Også er det spennende å få debutere med nettopp en e-bok også. Jeg får jo ikke holdt i den fysisk som med en annen bok, men det er veldig spennende å få være et resultat av den tiden vi lever i.
Noen dikt har kommet i løpet av pauser i hverdagen, mens andre har ligget og modnet over tid. Boka er delt inn i fem deler, hvor hver del har sitt eget tema og opphav. Likevel finnes det en rød tråd som begynner i et mørke, og som beveger seg sakte og sikkert mot et lysere sted med håp og ekte kjærlighet.
Skal vi tro Bjørn Ivar er det en prosess som handler mye om å gi av seg selv og hente inspirasjon i personlige opplevelser.
— Boka er hovedsakelig en vandring. Den begynner med et mørke rett og slett, også blir det lysere etterhvert. Jeg har selv hatt erfaringer med tvangstanker og depresjoner, og mye av boka spinner rundt det. Men den tar også for seg stegene ut av det, og mot en lysere tilværelse og fremtid med mer håp og kjærlighet. Derimot tror jeg ikke det nødvendigvis har hjulpet meg noe å skrive om det, der skiller jeg meg kanskje ut fra andre. Men jeg har et behov for å skrive om hva jeg opplever. Jeg tror at om man opplever noe mørkt og får det litt på avstand, så finner det sitt eget uttrykk.
— Det må være personlig og ekte
— Det er vanskelig å sette ord på personlige følelser og legge de til med rim og rytme -noe jeg mener burde komme mer tilbake i lyrikken. Men jeg er veldig bevist på å ikke skrive for mye klisjéer. Da går jeg dypere inn i meg selv for å finne en bedre og mer ekte måte å uttrykke meg på. Men samtidig vil jeg skrive om ting som blir betegnet som klisjéer, uten at de oppfattes som akkurat det.
At han er fra Odalen har også sneket seg inn i diktene og historiene. Spesielt måten vi omfavner tiden vår på, har satt tydelige spor.
— Når det gjelder romanidéene mine, så er jeg veldig preget av at jeg har vokst opp i natur og i et bygdesamfunn. Men også når det gjelder diktene mine. De handler om tiden man tar til ting og farten man har. Selv om menneskelige relasjoner er veldig likt i både bygd og by, så er den tida man har til å reflektere over ting noe jeg tror preger de som kommer fra steder som vi gjør.
Drømmen om å bli norsklærer
Han veier formuleringene sine med omhu, og holder tilbake de store ordene om hva han håper på vil skje fremover. Drømmen er å kunne leve av å skrive, men også å kunne lære bort til andre. En kul og kreativ norsk- og historielærer lyder vell så spennende.
Men til høsten skal han dele tiden mellom sønnen på åtte måneder og ulike skriveprosjekter. En barnebok og en ungdomsroman er allerede påbegynt.
— Håpet er at noen skal kjenne seg igjen i det jeg skriver, at det kan hjelpe noen andre slik at de kan sette ord på hva de føler og tenker. Jeg har mange idéer jeg har lyst til å gjøre noe med. Hva det ender opp med å bli, gjenstår å se.
Fra tidligere har Bjørn Ivar vunnet StoryMaker Triangles skrivekonkurranse 2016 med diktet «Pardans», og med sin aller første krimnovelle endte han på tredjeplass i LIV Forlags årlige krimkonkurranse i 2017. Dermed ble novellen hans med i antologien Dødelig dose, hvor også en rekke kjente og etablerte forfattere har med sine noveller. Bjørn Ivar har også bidratt med tekster til antologiene Magiske gatelys (2015) og Unik (2017), som begge har det til felles at de støtter veldedige formål.
«PLUKKER NED» HISTORIER: Mange av historiene han skriver stammer fra personlige erfaringer. Men Bjørn Ivar opplever også å «plukker ned» historier som ligger der ute og venter på at noen oppdager dem. SKAPER EGNE UTTRYKK: -Jeg tror at om man opplever noe mørkt og får det litt på avstand, så finner det sitt eget uttrykk, sier Bjørn Ivar om skriveprosessen. SLIPPES 15. JULI: Boka «Tankene imellom» er Bjørn Ivar sin første bokutgivelse og slippes om e-bok på ALEA Forlag 15. juli. KRIM- OG DIKTFORFATTER: Bjørn Ivar har vunnet StoryMaker Triangles skrivekonkurranse 2016 med diktet «Pardans», og med sin aller første krimnovelle endte han på tredjeplass i LIV Forlags årlige krimkonkurranse i 2017.