I disse dager lanseres den rykende ferske eventyrboka om gardsnissen Graute hvor det er laget en produktserie med motiver utviklet i samarbeid med industridesigner Veronica Rode og det sosiale entreprenørskapet, Odal Kompetansesenter.
Med kulisser, lyder og spesielle artefakter fra boka, presenteres alle de tre bøkene i teaterform av illustratøren og forfatterne selv, Ivar Nordhagen og Hans Ludvig Fredheim. Boka, som er den tredje i en serie på fem eventyrbøker om Gardsnissen Graute og hans opplevelser, er inspirert av bygdehistorier og overtro fortalt gjennom generasjoner, forklarer de to odølingene. Her finner vi nisser, tusser og skrømt i en spennende blanding med fortellinger fra nåtiden.
— Det var Ivar som kom med ideen og illustrasjonene til prosjektet, forteller Fredheim, og så hang jeg meg på og skrev tekst sammen med Ivar.
— Ja, jeg fikk ideen til bokprosjektet da jeg fikk barnebarn for over tjue år siden, forteller Nordhagen, men gjennom underholdende samarbeid med Hans Ludvig har Graute fått liv, og legger til at det kommer to bøker til i eventyrserien.
God underholdning for både små og store
Nordhagen er utdannet grafiker og kunstner, og har de siste tretti årene dokumentert Norges, og spesielt Odalens mangfoldige natur, mennesker, dyr og arkitektur utført som oljemalerier og tresnitt. En produksjon på flere hundre kunstverk kan trolig være å anse som en kulturskatt.
Fredheim har nylig pensjonert seg som lærer, men er om mulig enda mer aktiv enn før som poet, forfatter, musiker og ikke minst skuespiller. Alt dette gjennom bokprosjekter, teaterforestillinger og musikkgruppa «Tre Skalder». I skrivende stund er de altså eventyraktuelle med historien om gardsnissen Graute, som nylig er lansert på Austvatn gård i Nord-Odal og på bokdagene på Lands Museum på Dokka. Frem mot jul har Kunnskapsakademiet planlagt turnè for boklanserings-teateret. Her tas barna med inn i eventyrverdenen og inviteres til både «grevlingvralt»-dansen og reisen til Tussekongen. God underholdning for både små og store.
Industridesign og sosialt entreprenørskap
I tillegg til de tre eventyrbøkene er det produsert en produktserie med motiver fra serien. Produktserien har blitt utviklet gjennom et samarbeid med industridesigner Veronica Rode og det sosiale entreprenørskapet, Odal Kompetansesenter AS (OK).
— Halgeir Bergseteren, daglig leder ved OK, forteller at samarbeidet er spennende og utviklingsorientert både med tanke på nye prosjekter og ny teknologi for utvikling av produkter.
Han har nettopp deltatt på prelanseringen av bokprosjektet og produktserien.
— Jeg ble dratt inn i historien som en liten gutt igjen, ler Bergseteren.
— Rode, som huser prelanseringen, ler med.
- LES MER Førjulshygge på Austvatn gård
Kunstkonsept.com
Rode og familien flyttet tidligere i år inn på Austvatn gård, tidligere Ragna Ringdals dagsenter. Hun viser frem det foreløpige resultatet, som er alt fra klassiske julekopper til stearinlys, bakeforkle og bildeserie med motiver fra eventyrserien, i tillegg til nettbutikken Kunstkonsept.com, som ble lansert i går.
Rode forteller at huset på Austvatn, som i «all tid» har vært et viktig sted både for lokalbefolkningen og tilreisende, er blitt bolig for familien med «takhøyde» for utvikling av forretningsvirksomhet. Hun vokste opp i Oslo med et nært forhold til Odalen og slekten både på mors- og farssiden her. Etter noen år med konseptutvikling og industridesign i den maritime bransjen på Sunnmøre, realiserer hun nå drømmen om egen virksomhet. Kunstkonsept.com skal produsere og selge billedkunst og andre kulturelle produkter, blant annet den aktuelle serien om gardsnissen Graute.
På sikt er det også en gryende ide å utvikle kultur- og kursvirksomhet på gården, som ligger idyllisk til ved Storsjøen på Austvatn, forteller hun.
— Jeg ser for meg kursdeltakere med staffelier og lerret på en fin sommerdag i hagen, og kanskje en padletur på Storsjøen, eller en tur til Austvatn vels kafe, Garasjen pub eller Rockeklubben på ettermiddagen, smiler Rode, og legger til at det er mye liv og engasjement på Austvatn.
Men først er det «armer og bein» i mål med nettbutikken og presentasjon av gardsnissen Graute, hvor samarbeidet med både Nordhagen, Fredheim og Odal Kompetansesenter AS spiller en sentral rolle.
— Jeg håper vi kan skape grunnlag for en vinn-vinn-situasjon mellom kommersielle, sosiale og etiske verdier, og bidra til en bærekraftig verdikjede sammen med både lokalsamfunn, samarbeidspartnere og kunder.
Det er de tre samarbeidspartnerne enige om. Produktene fremmer både kunst og kultur fra innlandet og norsk industri, og gir en opplevelsesverdi i seg selv i tillegg til å bidra til sysselsetting og livskvalitet gjennom sosialt entreprenørskap. Eventyrserien om gardsnissen Graute er et fint eksempel på dette, mener de, og produktene er på flere måter verdifulle julegaver for mange.
Lanseringsdatoer:
- Austvatn Gård, Nord-Odal: 25.11. kl 13.00
- Dovre folkebibliotek, Dombås: 26.11. kl 17.00
- Fredsvoll barnehage, Skreia: 27.11. kl 10.00
- Sør Fron kommune: 29.11. kl 12.00
- Sel bibliotek, Otta: 30.11. kl 17.30
- Julemarkedet, Kongsvinger: 01.12. kl 12.00
- Julemarked Odal kompetansesenter: 06.12. kl 16.30