Odalsportalen – Skal lyse opp hele Odalen

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  I to uker skal Nord-Odal og Sør-Odal bugne over av kultur for å markere våren og lysere tider.

  Musikk, utstillinger, kvinnedagen, litteratur, teater, foredrag, Sigurd Hoel-markering og utdeling av dialektpris – dette er noe av det lag og foreninger kan friste med i løpet av Lysukene 2015.

  Fra og med lørdag 28. februar og til 15. mars skal hele Odalen fylles opp av kultur for å markere lyset og våren.

  – Dette er den kulturelle stormønstringen i Odalen. Vi ønsker å synliggjøre lokal kultur over et bredt spekter: alt fra skirenn til kirkekonserter, og vi vil inspirere både til mangfold og bredde, forteller Joakim Finbak Pedersen i Lysuke-komitéen og kulturskolerektor i Odalen.

  Lysukene er et samarbeid på tvers av kommunegrensene og mellom lag og foreninger.

  – Vi håper dette bidrar til å forsterke stedsidentitet, bevisstgjøring, stolthet, trivsel og kulturutvikling i bygdene våre, legger Alexander Halland, kulturkonsulent i Nord-Odal til.

  Rykker tilbake til start

  Det var i 2002 at Lysukene så dagens lys for første gang i Sør-Odal. 

  Kulturukene var navnet tidlig på 90-tallet, og hadde samme intensjon som den dag i dag. Selve navnendringen skjedde samtidig som Galleri Lyshuset ble etablert på Skarnes, og det var et ønske om å markere Kåre Tveter som lysets maler, Lyshuset i seg selv og vårjevndøgn. 

  I flere var dette en markering kun i Sør-Odal, men i de senere årene har Nord-Odal også blitt med. 

  Derfor blir den offisielle åpningen av årets lysuker der det hele startet 13 år siden.


  Åpning i Lyshuset

  Åpningen i Galleri Lyshuset lørdag 28. februar blir viet til vennskapet mellom Kåre Tveter og Hans Børli. Her blir det konsert ved Birgit Brinck, foredrag av Sverre Eier i Børliselskapet samt en utstilling med Kåre Tveter-bilder.

  Lillian Westli i Lysuke-komitéen og biblioteksjef i Sør-Odal ber folk om å melde inn alle arrangement, og gleder seg til Lysukene.

  – Dette blir veldig bra og vi håper mange kommer, sier hun.

  • Har du arrangement innenfor Lysukene 2015, kan du melde det inn i aktivitetskalenderen HER

  SAMARBEID: Lysukene er et samarbeid på tvers av kommunegrensene mellom Nord-Odal og Sør-Odal, og mellom lag og foreninger. OBLIGATORISK: Tradisjonen tro må Lysuke-banneret opp fra kjelleren. Deretter rulles banneret ut og komiteen stiller seg fint opp. Noen liker å holde fast i banneret, andre ikke, mens andre får beskjed om å holde tak i det av fotografen. Slik blir det obligatoriske Lysuke-bildet til – slik det har vært i alle år.