Odalsportalen – Lysukene 2015 er i gang

    Annonse

    Tekst: Henriette Eriksen Foto: Henriette Eriksen


    I dag ble snora klippet i Lyshuset på Skarnes, og i to uker fremover skal Odalen fylles opp av kultur for å markere lyset og våren.

    – Vi skal være utrolig stolte for at vi har en slik kulturarv i Odalen. Det er viktig å ivareta kulturarven etter de berømte kulturpersonlighetene, kunstnerne og artistene vi har i de to kommunene våre, sa ordfører i Sør-Odal Anne-Mette Øvrum mens hun åpnet Lysukene 2015 i dag.

    I to uker fremover skal Odalen bugne over av kultur i for å feire lyset og våren.

    Hun oppfordrer alle odølinger til å ta seg tid til å delta på noen av de små og store arrangementene i det omfattende programmet. Hun er imponert over den store variasjonen og mangfoldet, og skryter også av det gode samarbeidet mellom Nord- og Sør-Odal. 

    – Dette er vi gode på! Kultur og mangfold gjør kommunene attraktive for oss som bor her, men fungerer også som trekkplaster for nye innbyggere. Derfor er Lysukene, og denne synliggjøringen av alt som skjer her, viktig for Odalen, sier Øvrum. 


    • Se bildene fra åpningen

    – Jeg er stolt over kulturen vi har her

    Videre takker hun alle som bidrar; kommunene, frivillige og arrangører. 

    – Jeg er stolt over kulturen vi har her, og det samme mener Lise Selnes, ordfører i Nord-Odal. Det er en ære å få være her og åpne Lysukene, som går av stabelen for 14. gang! Jeg ser av programmet at det vil bli mange minneverdige øyeblikk gjennom disse to ukene, sier Øvrum.

    Blant annet blir det konserter, utstillinger, feiring av kvinnedagen, litteraturforedrag, teater, Sigurd Hoel-markering og utdeling av dialektprisen.

    Vennskapet mellom Tveter og Børli

    Åpningen i Galleri Lyshuset ble viet til vennskapet mellom Kåre Tveter og Hans Børli med blant annet foredrag av Sverre Eier i Børliselskapet. Sverre Eier, leder av Børli-selskapet kjente både Kåre og Hans godt. 

    Kåre var hans onkel, og han var så heldig å bli godt kjent også med Hans Børli i hans siste år.

    – Det er alltid like hyggelig å være på Lyshuset. Jeg er glad glad for at så mange heller vil høre på meg enn å se tremila hjemme, sier Eier.


    – God kunst varer evig

    Kåre Tveter og Hans Børli var nære venner, selv om de ikke nødvendigvis så hverandre så ofte som de ønsket. Børli fikk sitt første bilde av Kåre Tveter i 1951, og faktisk malte han litt selv også. 

    Dessverre forsvant de få maleriene han laget, i en brann i 1961. Selv om uttrykksmåten deres kunne være både knapp og alvorlig, hadde de begge mye humor, og mye moro sammen. Dette er sider Eier fortalte mer om, og viste oss eksempler på. 

    – God kunst varer evig. Og om noe er god kunst vil bare tiden vise. Det som varer er godt. Det er vel liten tvil om at Kåre Tveter og Hans Børli faller inn under denne kategorien, sier Eier. 


    Brinck og Hans Børli

    Tveter var en lysets maler og skildret gjerne naturen, ofte fra Odalen og traktene rundt. 

    – Du kan se Tveter overalt! Om man ser seg litt rundt på en skitur en snøtung dag i skogen, vil man for eksempel kunne kjenne igjen mange motiver, sier Eier.

    Underveis bidro Birgit Brinck med tonesatte Hans Børli-tekster og venneforeningens salgsutstilling med Kåre Tveter-bilder. 

    Her selges akvareller, oljemalerier og litografier i flere prisklasser. Utstillingen er åpen hver helg frem til 8. mars.

    – Det er helt riktig å ha åpningen av Lysukene her på Lyshuset. Forhåpentligvis er dette en ny tradisjon. Lysukene har jo sin opprinnelse her, og det er fint å kunne markere det sier lederen i Venneforeningen Marit Bjørnson Barkbu.

    MANGE: Over 30 personer var tilstede under åpningen i dag. VENNSKAPET: Åpningen ble viet til vennskapet mellom Kåre Tveter og Hans Børli med blant annet musikalske innslag ved Birgit Brinck, foredrag av Sverre Eier i Børliselskapet samt en utstilling med Kåre Tveter-bilder.