I 2018 hadde Kongsvingerregionen en vekst på 283 arbeidsplasser. Dette gjør at målet om netto 100 arbeidsplasser netto pluss er nådd for andre år på rad og begge Odalsbygdene har god vekst.

Annonse

— Trenden er forsterket! Fra nedgang i antall arbeidsplasser i mange år til regional økning i antall arbeidsplasser tre år på rad. I 2018 med rekordhøye 283 arbeidsplasser mot 132 i 2017, forteller Lars Gillund, utviklingssjef i Klosser Innovasjon.

Vekst i regionen

— Ut fra statistikken kan vi «slå fast» at kollektiv, målrettet innsats nytter, forsterker Gillund.

Hele fem av kommune i Kongsvingerregionen har arbeidsplassvekst i 2017. Åsnes er den kommunen med høyest prosentvis vekst i 2018, mens Eidskog er den kommunen med prosentvis størst vekst over to år (2017 + 2018). Kongsvinger har høyest vekst totalt med en nettovekst på 261 arbeidsplasser over to år.
Hedmark vokser litt mer enn Kongsvingerregionen (1,74% i Hedmark mot 1,49 i Kongsvingerregionen).

Trenden har snudd i Odalen også;

Nord-Odal kommune har en økning fra 2016 til 2018 på 1611 til 1662 arbeidsplasser.
Sør-Odal kommune har en økning i samme periode fra 2416 til 2492 arbeidsplasser.

Hvilke næringer vokser mest?

Godt over halvparten av veksten i Kongsvingerregionen kommer i det private næringslivet.

Kongsvingerregionen er fortsatt preget av sterk internpendlingen. Dette betyr at vi fortsatt er en kompakt bo- og arbeidsmarkedsregion. I 2017 vokste sekundærnæringer i hele regionen. I 2018 er veksten lik null (-1). Innenfor sekundærnæringene vokser industrien (+25 arbeidsplasser) og transport/lagertjenester (+45).

— Tertiærnæringene varehandel, overnatting og forretningsmessig tjenesteyting vokser totalt sett med 130 arbeidsplasser.

— Innenfor denne kategorien vokser overnatting/servering og teknisk rådgivning mest, sier utviklingssjefen.

I løpet av første drifts år kan hotellsjef Tina Nguyen Barkbu og daglig leder Ulf Ingen Vien vise til god vekst og takker alle stamgjester og nye besøkende som legger turen innom Slobrua.
Villgjaer mikrobakeri åpnet i stasjonsbygget på Skarnes i desember 2018 og allerede første dag ble alle hyller tomme. 70 kunder handlet brød, spiste ferske bakervarer og hygget seg med kaffe på åpningsdagen. Det bittelille mikrobakeriet fyller stasjonsområdet med bakste lukt hver uke og kan glede deg med surdeigsbakst, friskpressa juice, nykverna kaffe og ferske kanelboller. Konseptet har slått an og er nesten et lite stykke Oslo i Odal’n.
Hos gårdsbutikken Munkheimen i Nord-Odal bugner det av fristelser fra lokale produsenter og du kan finne alt fra hjemmelaget ingefær-shot til egg fra lykkelige høner. Butikken åpnet i oktober 2018 og butikkeier Lillan Næss er fornøyd med oppstarten og kan referere til god respons både i Odalen, på Romerike og i Oslo-området.
Benedicte Eriksen tok over kafeen På Hjørnet i november 2018 har beholdt konseptet etter forrige driver, Mona Riis. Med en lun stil, velsmakende menyer og flere treffsikre konsepter, som vinkveld for damer, næringslivs pub og populære konserter har På Hjørnet mange stamgjester og stadig nye besøkende.

Jord og skogbruk vokser i bygda

Primærnæringen (jord og skogbruk) vokser. Dette i motsetning til i 2017 hvor det var falt i antall arbeidsplasser. Veksten skjer først og fremst på grunn av en økning i Åsnes, mens de andre kommunene har status quo.

Bonde, Korn, Mat, Økologisk

— Det er bra at vi vokser. Ikke minst er det veldig bra at det er vekst i det private næringslivet. Men vi må fortsette å trøkke på med omstilling og innovasjon for å skape ytterligere vekst! sier Gillund.

— Vi må fortsette både å jobbe med enkeltbedrifter, bedriftsrekruttering, kompetanserektuttering og med langsiktige tiltak som utdanning, klynge og godslogistikk, avslutter han.