Line Heldt har drømt om sin egen systue hele livet. Et sted hvor hun kan designe, sy og bare være. Nå, midt i livet, har drømmen endelig blitt til en gründer-virkelighet.

Annonse

— Jeg har vokst opp med mor og bestemor som satt ved symaskinene daglig, så jeg lærte meg faget tidlig, men det er først nå, jeg føler tiden er riktig for meg og bruke min kunnskap og teft for sømfaget, forteller Line Heldt, gründeren bak Heldt Ide.

Line og mannen hennes Egon bor på et lite, fredelig småbruk som tidligere var en husmannsplass under Odals Værk. Her har de bodd siden 1993 og har opp gjennom årenes løp gjort om og bygget på en hel del. Og nå har de oppfylt drømmene sine med å sette opp et verksted som rommer både sy-verksted og snekkerverksted.

— Det er i disse rommene det skapes og produseres, smiler den sprudlende gründeren.

Kreative sjeler

— Helt siden vi flyttet hit har vi hatt ideer om  å skape noe sammen og nå, når vi kan sitte med kaffekoppen på trappa utenfor verkstedene, så slipper vi fantasien fri.

På trappa finner de roen til å tenke. Det er her de sanser, sanker inntrykk og lar seg inspirere til nye prosjekter.

— Det har vært en drøm lenge og endelig er vi på et sted i livet hvor vi kan få det til, smiler Line.

— Her skal jeg klore meg fast og selge hatter til jeg er 80 år! ler line.

Kortreiste og lokalt forankra produkter

Egon snekrer møbler skreddersydd etter kundenes ønsker. Han lager alt fra spisebord på tre meter til små håndlagde eggeglass i tre. Lampene han snekrer er laget med trematerialer fra Finnskogen og glass fra Magnor glassverk.

— Produktene han skaper har en grundig stamina og god struktur og alt han lager er grovskjært på en lokal sag, forteller Line med stolthet i stemmen.

— Vi elsker det vi gjør! Han snekrer og jeg syr klær kommer vi til å drive med til vi tygger torv, humrer Line mens hun sorterer klær på stativene inne på systua.

Respekten for håndverk er vårt fotavtrykk

Respekten for folk som driver med håndverk ble barnelærdom for Line. Bestemor satt støtt ved symaskinen og om kveldene satt hun oppe og sydde lappetepper i mørket. Herfra arvet moren til Line genet og begynte også å sy klær for kunder, også gardiner for gamle Koht for de som husker den butikken.
Og nå går Line selv i deres fotspor, med respekt for faget og designer håndsydde klær til kvinner.

Der det hele begynte, bestemors gamle symaskin.

Komfortable klær som bra damer kan føle seg fine og avslappet i er målsetningen til Line. Hun henter mye inspirasjon fra USA og drar dit en gang i året for å ta inn det aller siste stoffer til klær og tilbehør til å lage vesker.

— At jeg nå har muligheten til å gå ned på verkstedet og sette gode ideer ut i livet, sy, prøve og feile, for så å se det ferdig, det er en ubetalelig følelse. Og med god countrymusikk på radioen og kaffe fra Amerika da er livet godt!

Husmannsplassen med verkstedet til venstre.

Åpene dager

Line har hatt et par søndagsåpne dager i våres i samarbeid med Wenche Langnes som driver Alba design.

 — Jeg er stolt av det vi har fått til, og det har kommet masse folk, det er inspirerende.

 — Vi prøver å ha åpent en søndag i måneden. Neste åpen dag på verkstedet er søndag 26. mai. Velkommen inn i systua, smiler Line.