Det er en kjensgjerning at odølinger betraktes som noen av de beste bygg- og anleggsfolka i Norge. Opp gjennom årene har de oppført en rekke flotte bygg i Oslo-området. Slikt arbeid har lokalt gått under uttrykket «å jobbe på bigg i bin». Men nå er de å treffe helt lokalt. Da ØM Fjeld kapret oppdraget om å oppføre Samling, betydde det også kort vei på jobben for blant annet Per Ove Gruben (til høyre på bildet) og Øyvind Ellefsrud.
Annonse

– Hvordan er det å jobbe på Samling?

– Det er selvsagt kjempespennende, sier Gruben. Det er moro å oppføre noe lokalt. Vi har jo vært med på å oppføre en del artig bygg før, men konstruksjonen på dette bygget er unik og annerledes enn det en jobber med til vanlig, sier Gruben.

– På hvilken måte?

– Formen på bygget! Samling er jo som et sneglehus. Vi jobber med betong og har gjort ferdig grunnlag og fundament. Nå er det spennende å se de ferdige tre-elementene moteres på plass.

Dragere i massivtre er en del av interiøret. Både banken og biblioteket vil ha slike bjelker og søyler. Bildet er tatt i det området som vil bli kontorene til banken.

Brakkeriggen rommer moderne kontorer

Inne i den romslige brakkeriggen på parkeringsplassen nedenfor Bunesvegen, ved siden av det gamle rådhuset, treffer vi den unge prosjektingeniøren Edward Aas sammen med anleggsleder Daniel Granvoll.

– Sitter dere her og passer på hele tida?

Daniel Grønvold (tv) Edward Aas (th) overvårer «Samling» fra brakka.

– Ja, det er alltid noen på plass i brakka. Det er over 15 mann på jobb hver dag, og sikkerheten er i fokus hele tida. Nå har det artige jobben begynt. Sommeren 2018 var det utsprenging av 3350 m3 mellom eksisterende bygg, og på høsten dro betongarbeidene i gang for fullt. Betongarbeidene har også pågått igjennom hele vinteren. Dette er som alltid krevende i kulde og snø, sier Granvoll.

Samling skal romme både bank, bibliotek og leiligheter. Først ferdig blir bank og bibliotek der innflytting er planlagt januar 2020. I følge anleggslederen er prosjektet i rute og det har vært få utfordringer så langt.

Erfaring fra Kongsvinger ungdomsskole

Gjennom prosjektet Kongsvinger ungdomsskole (KUSK) har ansatte hos Ø M Fjeld opparbeidet en ettertraktet ekspertise.

– Jeg tror at flere og flere kommer til å bygge i massivtre etter hvert, og at kompetansen vi tilegner oss gjennom disse prosjektene vil bli verdifull, sier Aas som også var en del av lederteamet på KUSK.

– Hva er den største forskjellen på dette prosjektet og KUSK?

– Det er vanskelig å komme utenom formen. Samling er et rundt bygg, KUSK kvadratisk. Og så er det jo et bygg med mange formål, KUSK er «bare» ungdomsskole. Dessuten er det forskjellige leverandører av massivtre. Elementene leveres forresten ferdig utskjært fra fabrikken. Den datastyrte produksjonslinja som lager dem, programmeres i henhold til byggetegningene.

– Og alt passer?

– Ja, alt passer i minste detalj så langt, opplyser Edward.

Nydelig utsikt fra balkongene

Tilbake på Samling, på vei oppover i bygget, treffer vi Mats Berglund som er tømmerbas. Også han fremhever den fine beliggenheten.

Fra innsiden av bygget får man vakkert overblikk over Sand kirke og Sandsjøen, og det er ikke vanskelig å forestilles seg hvor hyggelig det vil være å drikke kaffe på en av balkongene. De halvferdige leilighetene på 2. og 3. etasje virker umiddelbart lyse, lune og trivelige på grunn av materialet og utsikten.

Utsikt til vakre Sand kirke (Oppført 1891) fra leilighet 204

Blir veggene behandlet på noe vis, eller leveres de slik at massivtreet synes?

– De er beiset en gang med UV-beskyttelse, sier Berglund. Jeg vil også anbefale at man tenker nøye over hvor bildene skal henge. Kanskje lurt å vurdere en skinne til oppheng?

Her fra 3. etasje blir det flott utsikt over Sandsjøen.

De kommende ukene blir elementene som fullfører bygget mot Gjensidigebygget og Sentrumsvegen montert på plass. Da kan man for første gang se konturen av hele bygget. En av finessene med massivtrehus er nemlig at omrisset av bygget blir ferdig fort. Men det beste er kanskje at at det blir så godt inneklima, sier kommunens prosjektleder, Geir Vik. Du kan faktisk kjenne duften av treverk inne!

Geir Vik, Nord-Odal kommune og tømmerbas Mats Berglund, ØM Fjeld diskuterer neste etappe.

Aktiv eiendomsmegling på Årnes tar over salget

To av leilighetene er solgt, og to reservert. Øvrig salg går nå gjennom Aktiv eiendomsmegling på Årnes. Aktiv er en del av Eika-gruppen og således i familie med Odal Sparebank som flytter inn i 1. etasje i Samling.

Eiendomsmegler Wenche Aaserud Roterud gleder seg til å markedsføre leilighetene og trekker også frem den miljøvennlige siden av bygget som et stort pluss. Det er første gang hun selger leiligheter som er i energiklasse A.

Fra Oslo til Odalen?

Samling fra innsiden.

– Hvem tror du kan tenke seg å flytte hit?

– Jeg tror det er mange som bor i stor-Oslo med røtter i Odalen som kunne tenke seg å flytte tilbake, sier Wenche.

Også Geir Vik tror på tilflytting. Han har blant annet vært med på å legge til rette for utvidelse av Mapei, og mener at behovet for allsidig arbeidskraft her de kommende årene, vil bidra til at flere vil velge å bosette seg for eksempel på Sand.

Med alt anleggsarbeid som foregår i Odalen for tida, burde det ikke være nødvendig å pendle til «bin for å jobbe på bigg» lenger.

 


Se video fra første etappe.