– Jeg opplever Odølingen som i møtekommende og raus, forteller Anette Aaen som flyttet fra Lillehammer til Knapper tidligere i år. Dermed har Nord-Odal en befolkningsvekst på 31 nye innbyggere i 2019.

Annonse

Anette har bodd på en gård rundt en mil fra Lillehammer hele sitt liv, en by med butikker, kafeer og mange sportssentre rett utenfor døren, til å plutselig bo i Nord-Odal uten den konstante bylarmen, tok litt tid å ta inn for Anette Aaen etter at siste pappesken var båret inn og det nye livet på bygda skulle begynne.

– Jeg tenkte, hvor skal jeg begynne?

I og med at alt i Nord-Odal var nytt for Anette, bestemte hun seg for å starte med en tur til kommunehuset for å snakke med noen med et stort nettverk og som kjenner bygda godt.

En fremover-lent kommune

– Rådgiveren på kommunehuset tok meg i mot med åpne armer og var fremover-lent og imøtekommende. Hun satte meg inn i alt fra lokalt næringsliv, hvilke nærings-nettverk som finnes i regionen, om fritids-mulighetene i Odalen og alt hva som rører seg av frivillighetsarbeid og organisasjonsliv. Det gjorde godt å bli møtt på denne måten når man er ny, sier hun.

– Jeg hadde ingen forventninger, så mitt første møte med Nord-Odal kommune ga meg en svært positiv opplevelse, som jeg trygt kan anbefale andre.

– Den største forskjellen mellom by og bygd er at du blir sett i bygda. Folk jeg har møtt på er så trivelige og når de spør hvordan jeg har det, er de oppriktig interesserte.

– Og så er det så trygt her, for mennesker i alle aldre.

Anette Aaen har jobbet innen reiseliv i Lillehammer-området, som designasjonene Hunderfossen og Hafjell, størsteparten av sin yrkeskarrière og var godt etablert i sitt område. Så plutselig møtte hun drømmemannen. Han sa han var fra en lite sjarmerende sted i  Odalen og stedsnavnet var Knapper. 

– Og så ble det sånn at jeg flyttet hit. Alt er virkelig tilfeldigheter her i livet, smiler Anette og ler høyt.

I starten føltes alt litt langt unna, men etter en stund fikk hun mer og mer følelsen av at alt er innen rimelighetens tid i Nord-Odal. Det er tilbaketrukket, men likevel sentralt i forhold til Hamar-regionen, kort vei til Gardermoen og fra Eidsvoll går det hyppig tog til Oslo.

Image may contain: cloud, sky, tree, outdoor, nature and water
Sø-Nora ved Ringås, Storsjøen.. Foto: Kjell Dræge

– Nå føler at jeg bor på et sentralt og trygt sted, nært til marka og samtidig kort vei til alt, det er jeg fornøyd med.

Image may contain: tree, outdoor and nature
Foto: Kathe Yvonn Seigerud

Villmarks sus

Anette er friluftsinteressert og brukte timevis i marka sammen med hundene sine for å bli kjent med terrenget som omgir Nord-Odal.

– Man kan jo gå milevis uten å treffe på folk i skogen, det er virkelig et drag av villmarkssus over det, smiler hun fornøyd.

Etter rundt 20 år i reiselivsbransjen vet Anette at villmark er attraktivt, så hun mener Nord-Odal har et enormt uutnyttet potensiale i naturen som omslynger kommunen.

– Jeg har mange ideer rundt prosjekter og vet hva som skal til, så hvem vet, kanskje jeg kan bidra med noe på det området lokalt?

Anette er også glad i å uttrykke seg kunstnerisk og svinger så ofte hun kan malepenselen på et lerret hjemme i Knapper.

– Roen her inspiserer meg. Så jeg har laget en nettside som jeg har kalt Villmarkssus med bilder og malerier til salgs. En side som skal være til glede og inspirasjon for befolkningen, smiler hun.

  • LES MER villmarkssus.no