Odalsportalen – – Alle får et bedre samfunn hvis man inkluderer

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland


  Med morodals-sokker og lun latter åpnet Kåre Willoch og Sigbjørn Johnsen årets Morodalsfestival med ”En samtale om inkludering.”

  Stortingets talerstol og opplyste debattsaler var byttet ut med skinnstoler og stålamper i storsalen på Milepelen kulturhus fredag kveld. Men to av landets fremste politikere og personligheter – tidligere statsminister, Kåre Willoch og tidligere finansminister, Sigbjørn Jonsen – hadde likevel et seriøst budskap å komme med.

  Bjarne Thesen førte an samtalen, og på programmet sto en av samfunnets viktigste problemstillinger: inkludering, og alt fra utviklingshemmede og innvandring, til forholdet mellom vesten og Russland ble diskutert.

   

  – Viktig å forstå andres gleder, frykter og håp

  –Det vil alltid være noen som er født annerledes, det er en naturlig del av reproduksjonsprosessen. Men alle får et bedre samfunn hvis man inkluderer alle type menneskene som utgjør det samfunnet. Dette er en human oppgave hvor hele samfunnet vil fungere bedre hvis man tar fatt i dette tidlig, kunngjorde Willoch.

  I likhet med Willoch, mente også Johnsen at et samfunn med større inkludering vil tjene alle i lengden.

  –Medmenneskelighet kan ikke måles i penger. Og vi ser i dag at folk har blitt mindre redd for det som er ukjent. Vi må huske at et menneske alltid er mer enn hva vi ser, fortalte Johnsen. Vi mennesker plasserer oss i bokser. Vi må begynne å lene oss over kanten og se inn til andre. Vi kan helt sikkert lære noe.

   

   

  Et god forhold til Odalen

  I løpet av kvelden fikk de fremmøtte et innblikk i personene bak dressen og de stive talene. Både humoristiske sider og rørende historier.

  –Jeg har et godt forhold til Nord-Odal, både i jobbsammenheng og privat. Og Morodalsfestivalen er fryktelig spennende. Den store deltagelsen er et bevis i seg selv på at Nord-Odal strekker seg litt lenger enn andre, fortalte Johnsen til Odalsportalen etter samtalen.

  –Dette var jo veldig hyggelig. Et spennende og morsomt arrangement som tar for seg viktige temaer, fortalte Willoch etter samtalen. Til Odalsportalen fortalte Willoch også at Morodalsfestivalen er viktig.

  –Idéen er jo veldig god, og betyr veldig mye for et samfunn.  

   

  Utnevnt morodølinger

  Anne Albrethsen åpnet kvelden med diktlesning, og Knut Harald Jensen og Øyvind Rogstad fremførte ”Je veit ei lita jente” og en ny versjon av ”Der er en bygd” –en melodi Johnsen mente kunne bli godt kjent også utenfor Nord-Odals grenser.

  Morodalsambassadør Marius Kristiansen og Hans Ludvig Fredheim fremførte en rørende lesning av Fredheim sitt dikt ”Stønna” som Johnsen og Willoch fikk med seg i glass og ramme. Talerne fikk også med seg keramikkbollen av Gunnvor Skog som viser at de er utnevnte til morodølinger.

  To hedersmenn, med store fotspor, leverte en minneverdig kveld til publikum. Og på spørsmålet om hva de ville bli husket for, svarte de følgende: noen som i sitt arbeid forsøkte på å gjøre positive ting.

  STØNNA: Sammen med Hans Ludvig Fredheim fremførte Marius Kristiansen en rørende lesning av Fredheim sitt kjente dikt «Stønna.» DER ER EN BYGD: Knut Harald Jensen fremførte sin egen tolkning av btgdas egen sang «Der er en bygd» sammen med Øyvind Rogstad på piano. MORODALSSOKKER: Den tidligere finansministeren hadde kledd deg i morodalssokker for annledningen.