Odalsportalen – Unge filmskapere debuterer på VGTV

    Annonse

    Tekst: Mette Haugland


    Torjus Thesen (19) og Andreas Hesbøl Bakken (19) fant dokumentarmateriale i nærområdet. Nå går filmen på VGTV.

    I fjor sommer gikk Volumfestivalen sitt filmstipend til Torjus Thesen (20) fra Nord-Odal og Andreas Hesbøl Bakken (20) fra Kongsvinger for deres dokumentarfilm «Utviklingshemmet.» Nå har filmen til de to unge filmskaperne blitt vist på flere filmfestivaler og blitt publisert på VGTV.

    — Det gir oss mulighet til å ta opp flere debatterte tema i samfunnet, som for eksempel abort av barn med Downs. Det skal være en film med et gladtema også, men vi vil stille noen vanskelige spørsmål slik at de som ser på må tenke litt over det de ser, sa Hesbøl Bakken til Glåmdalen når de vant stipendet. 

    Se dokumentaren «Utviklingshemmet» lengre ned i saken.  

    Så potensiale i Morodalsfestivalen

    Thesen og Bakken gikk i samme klasse på medier og kommunikasjon på Sentrum videregående på Kongsvinger. Da studiekompetansen var i boks hadde gutta allerede lagt bak seg flere prosjekter, men klødde i henda etter å jobbe seg fremover. Da hadde Torjus hatt Morodalsfestivalen i tankene lenge. 

    — Det var en idé jeg hadde hatt en stund. Jeg syntes det var rart at de ikke hadde fått mer oppmerksomhet enn hva de har. Men når vi begynte å jobbe med tema og innhold så vi det var inkludering vi måtte sikte oss inn på, forteller Torjus til Odalsportalen.

    — Vi ville belyse mer enn hva media gjordeDa gutta fikk høre om Frøsaker-familien som fikk hatbrev mot sønnen på 8 år med Downs syndrom og autisme, og beskjed om å sende han på spesialskole, gikk filmprosjektet inn i en enda større virkelighet, og fikk en større og viktigere betydning. 
    Torjus forteller at det gjorde sterkt inntrykk da de hørte historien. 

    — Vi leste om Frøsaker-familien etter at vi hadde begynt jobbingen på filmen. Det var da vi forsto at det fortsatt fantes slike holdninger i Norge. Selv om det er et ekstremt fåtall som tenker på den måten, hadde vi lyst til å forsøke å belyse saken litt mer enn det mediene hadde gjort og å vise hvordan hverdagen til familien egentlig er. 

    — En annen ting som var med på å utvikle filmen var også vår egen kunnskap om temaet. Vi har lært veldig mye om temaet i løpet av prosessen og må innrømme at jeg hadde et enklere syn på utviklingshemmede enn det jeg har nå.

    — Vi er stolte

    Selv om temaet for dokumentaren er inkludering som helhet er mye av dokumentasjonen hentet fra Morodalsfestivalen. Bla. samtalen om inkludering mellom Kåre Willoch og Sigbjørn Johnsen i 2015 forekommer.  

    — Morodalsfestivalen er jo en unik festival i måten de jobber med nettopp dette. Det er ikke en festival for kun utviklingshemmede og ledsagere, det er en festival som skal passe for alle. Og det er jo logisk. Det er et ekstremt stort spenn innenfor den gruppen mennesker vi kaller utviklingshemmede, men som også er veldig fint fordi det skaper en møteplass som gjør at de som ikke har kjennskap til utviklingshemmede kan få et innblikk i hvordan type mennesker det er. Det er ikke er én type mennesker, men folk som er like forskjellige som de uten utviklingshemninger.

    — Vi i Morodalsfestivalen er veldig stolte over å få være med i denne flotte dokumentarfilmen, sier Kjell Grinden. 

    — Viser at det er mulig

    I dag studerer de begge film, med Torjus på Westerdals og Andreas på Noroff. De har begge flere prosjekter gående, men dokumentarfilmen er det største de har gjort så langt. 

    Jeanette Øverbye var lærer for Torjus og Andres på sentrum videregående, og mener guttene går foran som et godt forbilde for fremtidige elver. 

    — Det er godt for andre elever å se at hvis man våger og tror på at man kan, så går det. Man må stå på, og disse to guttene har masse pågangsmot og stå på vilje. Det vil ta dem langt, forteller Øverbye. 

    Hun trekker også frem filmen ”Møbelsnekkeren” som var et samarbeidsprosjekt mellom flere elever på medier- og kommunikasjonslinja. Begge de to gutta var delaktige i prosjektet og filmen kom helt til topp i UKM sin landsmønstring. 

    VGTV: Dokumentarfilmen til Torjus Thesen og Andreas Hesbøl Bakken er nå å se på VGTV. FOTO: Skjermdump VGTV.NO GIR ET INNBLIKK: Filmen gir et innblikk i hvordan utviklingshemmede inkluderes i samfunnet og hvordan vi ser på mennesker med utviklingshemninger. Her ved Marius Kristiansen. FOTO: Volumfestivalen/Skjermdump av «Utviklingshemmet» STIPENDVINNERE: Andreas Hesbøl Bakken (t.v.) og Torjus Thesen (t.h.) fikk tildelt Volumfestivalens filmstipend for sin filmidé om inkludering av psykisk utviklingshemmede i samfunnet i sommer. FOTO: Ole-Johnny Myhrvold SÅ POTENSIALET: Torjus Thesen hadde lenge sett på Morodalsfestivalen som et mulig filmprosjekt. ARKIVFOTO: Mette Haugland