Odalsportalen – En innholdsrik skoledag

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland


  Takket være Nord-Odal Brannkasse kunne elevene ved 8. klasse på Nord-Odal ungdomsskole på ny lære trafikk- og brannsikkerhet på nært hold.

  Flere bilister langs rv24 i Nord-Odal humret litt ekstra bak rattet i går da noen unormalt unge kontrollører spurte om å få se vognkort og førerkort. Det hele var en del av 8. klasse ved Nord-Odal ungdomsskole sin trafikksikkerhetsdag.

  Representanter fra redningsenhetene i kommunen var alle til stedet for å lære ungdommene om de ulike aspektene av deres hverdag, så vell som forebyggende arbeid. Fordelt på Breiby og Hanor fikk åttendeklassingene innføring i brannsikkerhet, båtvett og trafikklover. Guleroten på slutten var bilkontrollen, som falt godt i smak. 

  — Det er veldig morsomt og litt skummelt. En kul måte å lære på. Vi har også fått vite mye om hva vi skal gjøre før vi stopper bilene, sa Renate Evensen.

   

  Kriminelt besøk

  Nytt for året var et møte med en hardbanket kriminell fra Bruvoll fengsel. Jan (50) er en mann med et levd liv og har drevet med narkotika siden han var 13 år gammel. Han har flere dommer bak seg og soner for tiden på Bruvoll Fengsel.

  Sammen med fengselsbetjent May-Lill Johansen satte de seg ned med elevene og ga de et alvorsord om livet i fengslet og hvordan stoffmisbruk kan ødelegge et helt liv.

  —  Jeg begynte med rus når jeg var like gammel som dere. Hasj, narkotika, piller; jeg har vært borti alt og jeg ber dere holde dere unna. Å sitte i fengsel er psykisk tortur. Et helvete med strenge rutiner og uskrevne regler. Det har ødelagt hele meg som menneske. Av de 30 årene jeg har vært kriminell har jeg sittet til sammen 10 år i fengsel. De 22 månedene jeg har sonet i Bruvoll er første gang jeg har vært rusfri under et fengselsopphold, og første gang jeg har vært rusfri siden jeg var 13 år, fortalte Jan til lydhøre elever.

  Han ga også elvene råd om hva de skal gjøre dersom de opplever at venner prøver ulike rusmidler eller havner utenfor.  

  — Ha 3-4 gode, nære venner. Det er det beste dere kan ha, og hold de inne i varmen. Opplever dere at en har prøvd rus så ta de til side og fortell dem at det ikke er greit, men ikke hold de utenfor. Fortsett å ha de i varmen. Vender dere ryggen til, havner de rett inn i dårlige miljøer og da er det ofte gjort.

   

  —  Lærerikt å høre fra noen som sitter inne

  Jan sin historie gikk godt innpå elevene, og Tiril Marie Angell Betten og Nora Stensby var begge enige om at det var ekstra lærerikt å høre på noen fortelle utenfor et klasserom. 

  — Dagen har vært kjempe gøy. Vi har lært masse og spesielt fra Jan. Det er ekstra lærerikt å høre synspunktene til noen som har egne erfaringer. Da blir det mer virkelig, sa Angell Betten. 

  — Det var veldig spesielt å høre på noen som sitter inne. Men man ser at de også er helt vanlige mennesker, og hva som skjer hvis man gjør noe feil. Og det virker som han virkelig vil prøve å slutte med rus og komme ut. Det var veldig godt å se, fortalte Stensby.

   

  — Hadde ikke vært mulig uten brannkassa

  Med trangt skolebudsjett og dårlig råd er ikke dager som denne noe elvene er bortskjemte med. Derfor roser brannsjef Steinar Saugnes Nord-Odal Brannkasse for at de sponser transporten for elevene. 

  — Denne dagen hadde ikke vært mulig uten drahjelp fra brannkassa, det er helt sikkert. I dag får elevene lære hva vi holder på med og hvordan de skal forholde seg til de ulike enhetene. Det er viktig at de vet hva vi gjør, ser hva vi driver med og at vi gir et godt inntrykk, sa Saugnes.

  Johnsen fortalte også at de satte pris på å bli spurt og invitert fra fengslet for å snakke med ungdommen.

  — Vi vil gjerne snakke mer med ungdommen og fortelle de at et livet i fengslet ikke er noen dans på roser. Og dette er et flott tiltak som virkelig virker forebyggende, sa Johansen.

  KRIMINELL SAMTALE: Med sin egen livshistorie som eksempel ba insatt ved Bruvoll Fengsel, Jan elevene om å holder seg unna stoff, og holde sammen som gode venner. Fengselsbetjent May Lill Johansen var også med og informerte. TAKKER BRANNKASSA: Brannsjef Steinar Saugnes roser Nord-Odal Gjensidige Brannkasse for at de sponser transporten for elvene. – Uten brannkassa hadde ikke dette vært mulig, sier Saugnes. UNGE KONTROLØRER: Som en gullerot i løpet av dagen fikk elevene stoppe bilister for å sjekke vognkort og førerkort. Men først fikk de grunnlærende opplæring av politi. FOREBYGGENDE SAMTALER: Trafikksikkerhetsdagen er et samarbeid mellom de ulike utrykningsenhetene i byga, og har som mål å lære elevene forbyggende arbeid. Her ved branninsprektør Rune Ekornhol som forteller jentene fra 8. kl om hverdagen til en brannmann. INNHOLDSRIK DAG: Alle elvene, lærere og bidragsytere fra både politi, brann og fengslet var enige om at det hadde vært en innholdsrik og lærerik dag. FORNØYDE ELEVER: Tiril Marie Angell Betten (t.v.) og Nora Stensby var godt fornøyde med dagen, og syntes spesielt samtalen med Jan var en tankevekker. Her sammen med lærer Unn-Ragnhild Jonsrud.