Odalsportalen – Silje fikk kunstnerstipend

  Annonse

  – Odalen er jo det som er nært og hjemme for meg. Mitt utgangspunkt, mitt lokalmiljø, sier Silje Eugenie Strande Øktner. Tidligere i sommer ble hun tildelt Volumstipendet.

  Under årets Volumfestival på Eleverum tidligere i sommer ble det årlige Volumstipendet delt ut. I år gikk stipendet på 10.000 kr til odølingen Silje Eugenie Strande Øktner, Nora Aschim og Marja Mortensson.

  — Det er utrolig gøy, og jeg er fryktelig takknemmelig, sier Øktner til Odalsportalen. 

  — Odalen er det som er nært og hjemme

  Øktner, som har en master i kunst fra Statens Kunstakademi i Oslo, har med tiden etablert seg som en kjent kunstner og kulturpersonlighet både i Odalen og regionen. Hun er heller ikke fremmed for å bruke hjemstedet sitt i prosjekter.

  — Jeg er veldig nyskjerrig, og kan henge meg opp i små detaljer i hvordan vi mennesker velger å leve livene våre. Privat og i større perspektiv. Sosiale strukturer og samfunnets opbyggning. Hvordan vi forholder oss til hverandre, sosiale koder, allt mulig. 

  — Odalen er jo det som er nært og hjemme for meg. Mitt utgangspunkt, mitt lokalmiljø. Det er det jeg har størst forutsetning for å forstå, selv om jeg tror de fleste små steder og miljøer er veldig like. 

  Planlegger tur til Svalbard

  Med stipendpengene står nye prosjekter for tur. Også her har Odalen en lite rolle. 

  — Jeg planlegger en tur til Svalbard over nyttår. I første omgang er det frølageret der som interesserer meg, men også landskapet. Jeg har noen visuelle koblinger til noen flishauger i Odalen som jeg må finne ut av. Pengene vil bidra til dette oppholdet. 

  — Av nytt så jobber jeg nå med noen videoer jeg ikke helt vet hva blir til enda. Til høsten blir det masse turnering med foredrag om egene kunstprosjekter for den kulturelle skolesekken.

  Juryens begrunnelse lyder: 

  SILJE EUGENIE STRANDE ØKTNER
  Denne kunstneren har utmerket seg på mange ulike måter, og er en allsidig, et engasjert og engasjerende menneske som har stor betydning for kunst- og kulturaktiviteter lokalt og i regionen. I denne sammenhengen er kunstneren aktuell på grunn av sin varierte og solide kunstproduksjon. 

  Sted og identitet er viktige temaer, hvor indre og ytre omgivelser møter. Hun jobber med ulike materialer, hvor performance, video, installasjon, fotografi, tegning og maleri inngår. Hun benytter ulike materialer og teknikker for å formidle historier som bygger på eget liv og erfaringer. I tillegg viser hun stor variasjon i materialbruk og uttrykk, og bruker ulike arenaer og tema aktivt. 
  Hun har hatt flere separatutstillinger og deltatt i en rekke interessante gruppe. og kollektivutstillinger.

  I separatutstillingen «Fakta om steder» på Bærum Kulturhus i år, utforsket hun to ulike steder i kontrast av hverandre: Vøyenenga i Bærum og Sander i Sør-Odal.