Reisebrev fra India
ODØLING OG VERDENSBORGER: Odølingen Madelen Andersen Skauli har som en del av studiet reist til Kerala i India for å gjøre feltarbeid om kvinners ytringsfrihet i samfunnet og media i landet. FOTO: Privat
Tekst: Mette Haugland
Som en del av et fem uker langt feltarbeid, har Madelén Andersen Skauli (23) reist til Kerala i India. Kulturforskjellene og opplevelsene har gitt henne minner for livet.
Som en del av årsstudiumet i utviklingsstudier på Høgskolen i Oslo og Akershus, har Madelen Andersen Skauli (23) reist ut på et femukers feltarbeid i Kerala i India. Målet med turen er å undersøke kvinners ytringsfrihet i samfunnet og i media.
— Gjennom disse ukene har vi fått mulighet til å intervjue indiske ungdommer på samme alder som oss, så vell som journalister, mediastudenter og professorer. Vi har besøkt flere indiske familier og hatt lange samtaler med disse om temaet, både familier i landsbyen i Wayanad og i byen Calicut, forteller Madelén på mail fra India.
Kulturelle konstraster
Arbeidet har gjort henne godt kjent med den indiske kulturen, både når det gjelder mattradisjoner, klær og kontrastene i levemåten.
— Kleskoden er svært ulik fra Norge, og man blir lagt godt merke til. Til vanlig går vi kledd i indiske klær med sjal eller saree. Kulturen er svært annerledes. Når vi kjører buss har de f.eks. reserverte gutte- og jenteseter. Men det virker som menneskene her synes det er stort å møte oss, og de er store tilhengere av selfies -stopper ofte på gata, spør om selfie, navn og hvor vi er fra.
Opplevelser for livet
Kerala er den mest utviklede delstaten i India, og fokuset er ekstra stort på utdanning. Sammen med fem andre jenter fra studiet har arbeidet deres blitt lagt godt merke til i byen, og jentene har fått oppleve å komme på tv og i flere indiske aviser.
— Vi har fått oppleve intervjuer på universiteter, i Indias nest største avis, på indiske tepper på gulvet og hjemme hos indiske familier over noen kopper indisk chai te og egendyrkede minibananer. Det var veldig spennende den dagen vi reiste rundt i en tukktukk, og så etter avisene i alle butikkene langs veiene. Vi har også deltatt på undervisning med ungdommene som ellers har opplegg hele dagen mandag til og med lørdag.
— Vi har også vært på helgetur til Wayanad med teplantasjebesøk, og besøk hos en keramiker der vi selv fikk prøve å lage keramikk. Vi har også fått være med ut i kadalundi elv med lokal indisk robåt blant landsbyene, inn i naturen og sett waterfalls og besøk den kjente stranda kappad beach der Vasco da Gama befant seg på 1400-tallet.
Store smil og varm vennlighet
Under oppholdet har hun bodd på et jente-hostell med ungdommene. Madelén forteller at det har vært utrolig interessant å møte jevnaldrede ungdommer som lever i en helt annen kultur, men som også har en del likheter med oss, som aktive facebookbrukere og shoppingsentre i helgene.
— Det har vært utrolig spennende å leve annerledes i fem uker. Vi har kommet enda tettere inn på kulturen og levemåten. Det jeg har bitt meg mest merke i er de store smilene og den varme, gode atmosfæren og vennligheten.
FELTARBEID: Madelén har besøkt flere indiske familier, og hatt lange samtaler med lokalbefolkningen om kvinners ytringsfrihet i den indiske samfunnet. FOTO: Privat SAREEPRØVING: Med seg hjem i kofferten har Madélen mange opplevelser, men også denne lokale klesdrakten kalt «saree.» FOTO: Privat VIL HUSKE DE STORE SMILENE: – Det jeg har bitt meg mest merke i er de store smilene og den varme, gode atmosfæren og vennligheten, forteller Madelén. FOTO: Privat