Odalsportalen – – Takket være dere fikk jeg livet mitt tilbake

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Elisabeth Aasen fikk livsviktig hjelp av Thore Slangsvold og Espen Seger Olsen. I dag ble de hedret for innsatsen.

  Det er en helt vanlig dag. Elisabeth Aasen har akkurat vært på butikken i Nord-Odal og hun setter seg i bilen igjen. Radioen er på og hun kjører av gårde. 

  Brått får hun et kraftig hjerteinfarkt og kjører rett i grøfta ved eiendommen til Thore Slangsvold på Bruvoll.

  Slangsvold og Espen Seger Olsen er av de første som kommer til for å hjelpe. Der sitter hun livløs i bilen. 

  Raskt får de henne ut og starter hjerte- og lungeredning. Sekunder blir til minutter, og i løpet av 20 minutter kommer luftambulansen som frakter henne til Oslo. Deretter blir det 17 lange dager i koma.

  Det ble derfor et sterkt og følelsesladet møte da tre møttes for første gang i kveld på Milepelen kulturhus på Sand. I dag ble Thore Slangsvold og Espen Seger Olsen hedret for deres årvåkenhet og heltemot av Norsk Folkehjelp Odal. 

  – Takket være dere så fikk jeg livet mitt tilbake. Den innsatsen dere gjorde var helt avgjørende for at jeg sitter her i dag – det gjør meg veldig rørt, forteller Aasen.

  Pris for livreddende innsats

  Hvert år deler Norsk Folkehjelp Odal ut legatpris til personer i Sør-Odal eller Nord-Odal som har utført en bragd, reddet liv eller avverget en stor ulykke i løpet av året. Prisen består av heder og ære, samt et diplom og en pengesum.

  – Det er kjempefint å få pris for det vi gjorde, men det er en pris i seg selv å bare se Elisbeth, sier Slangsvold. 

  Espen Seger Olsen er enig og legger til.

  – Og så er det veldig godt å se at hun har kommet seg og at hun har det bra. Da vi så henne sist gikk bare alt på automatikk.

  I tillegg til legatprisen hadde Elisabeth Aasen med egne gaver til Slangsvold og Seger Olsen – to hjerteformede skåler med sjokolade i. Hun er dypt takknemlig for innsatsen.

  – Dette er egentlig en milliongave. Dere er helt utrolige og dere har gjort en stor bragd.

  Reddet fra drukningsulykke

  Prisen fra Norsk Folkehjelp Odal for 2015 er i år delt på flere personer. 16-åringen fra Bruvoll Maren Norheim ble også hedret i kveld for hennes innsats i august i fjor.

  Ved Bukkeneset i Nord-Odal var hun årvåken og svært besluttsom da hun reddet en gutt på 16 år fra å drukne. Hun fikk ham trygt opp på land, men det var dramatiske minutter, forteller hun.

  – Han var livløs og jeg husker jeg ropte om hjelp, men jeg fikk ikke kontakt med noen. Jeg konsentrerte meg bare om å holde ham over vann, men heldigvis gikk det bra. Det er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme, sier hun rørt.

  16-åringen er ydmyk over å få en slik pris.

  – Jeg er veldig glad for å få denne prisen og jeg er veldig glad for at han har det bra.

  Tre bevis på hvor viktig livreddende innsats er

  Inger Haug Eskevik, som sitter i legatstyret i Norsk Folkehjelp Odal, forteller at de tre prisvinnerne fortjener heder og ære.

  – Alle disse tre har vært med på å redde liv. De er likeverdige vinnere, og derfor valgte vi i år å dele prisen på tre. Disse viser nettopp hvor viktig det er med livreddende innsats, mener hun.

  Legatet ble opprettet ved hjelp av gjenstående gavemidler da folkehjelpas ambulansetjeneste ble overtatt av Sykehuset Innlandet for flere år siden. 

  Av rentene ble det ifølge statuttene bestemt at en pris skal deles ut hvert år til en enkeltperson som har utført en bragd, reddet liv eller avverget en stor ulykke.

  Prisen ble første gang delt ut i 2012, som da gikk til Odd Myhrer fra Oppstad. 

  I 2013 ble Frank Grøttumsbråten hedret, mens i 2014 fikk rektor ved Korsmo skole i Sør-Odal, Kristin Jahr prisen. Hun ble hedret for innsatsen etter skolebrannen i januar 2014.

  HEDRET: 16 år gamle Maren Norheim ble søndag kveld hedret for sin innsats da hun reddet en jevnaldrende gutt fra å drukne i Bukkeneset i fjor sommer. Her er hun sammen med Per Norheim, leder i Norsk Folkehjelp Odal og Inger Haug Eskevik fra legatstyret. UTDELING: Søndag kveld var det prisutdeling på Milepelen i Nord-Odal. Etterpå var det servering i vertshuset. ÅRSMØTE: Norsk Folkehjelp Odal deler hvert år ut legatprisen for store redningsdåder i Odalen. Før utdelingen hadde organisasjonen sitt årlige årsmøte.