Odalsportalen – Nye utstillinger under Liv i stuene

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland


  Gamle Thorstensen’s stenhoggeri og fotograf Oskar Puschmann sitt arbeid blir å finne under årets Liv i stuene.

  Til helgen skrus tiden 100 år tilbake og Odalstunet åpner tradisjon tro portene for Liv i stuene. Rundt 100 frivillige blir å se i sving på det historiske tunet for å sette den rette stemningen, og de ulike husene vil igjen yre av folkeliv.

  For året blir også to nye utstillinger å finne rundt på tunet.

  — Fra tidligere har Sør-Odal slekt- og historielag hatt en samling fra Thorstensen steinhoggeriet på Skarnes utstilt i rådhuset på Skarnes . I år har vi samarbeidet om å gjøre denne større, og har blant annet utstilt skisser fra Thorstensen og et utvalg av hans arbeider her på tunet, forteller konservator ved Anno museum Knut-Ola Storbråten. 

   

  Oscar Puschmann-utstilling

  Den andre utstillingen blir å finne i veslesalen i Gjersøyen, hvor fotoutstilling «Landskap i endring» av fotograf Oscar Puschmann fyller rommet. Puschmann har tatt for seg hvordan ulike steder i Norge har endret seg gjennom 100 år og satt sammen disse motivene på ulike plansjer. 

  Ved å reise rundt i landet har Puschmann letet frem de eksakt samme stedene i dag og gjenskapt motivene. 

   

  — Vi ønsker å skape interesse

  Neste år er jubileumsår for Liv i stuene, som har vært fast tradisjon på tunet siden 1977. Og forrige uke samlet ivrige og trofaste frivillige seg for dugnad og rundvask før portene åpner til helgen.

  — Odalstunet er et samarbeidsprosjekt mellom Nord-Odal og Sør-Odal kommune, og tanken bak er å ta vare på gammel bygdekultur. Etter krigen begynte det å haste å ta vare på kulturarven rundt om i distriktene, og tunet var oppe og gikk allerede i 1948, forteller styreleder Sverre Aandstad mellom gressklippingen.

  Ved den gamle låven ved husmannsplassen er Ivar Boren og Thor Skogbakken i full gang med å lage ny låvebru etter at den gamle takket for seg i vinter.

  — Vi ønsker også å skape interesse hos de som vokser opp i dag, og gi de ett innblikk i historien til området de kommer fra. I fjor slo vi jo publikumsrekorder både til jul og sommer. Det viser at folk ser verdien av hva vi gjør, sa Aandstad.

   

   

  Liv i stuene holder på lørdag 11. og søndag 12. juni fra kl. 12:00 – 17:00 begge dagene.

  Lørdag kl. 12.30 og kl. 15.30: Filmvisning: “Flishøvling” i storsalen i Gjersøyen
  Søndag kl. 11.00 Friluftsgudstjeneste
   

   

   

  THORSTENSEN’S: Skisser og arbeid av Thorstensen fra det gamle steinhoggeriet på Skarnes blir utstilt i drengstua under årets liv i stuene. NY LÅVEBRU: Ivar Broen og Thor Skogbakken brukte tiden i kveldssola på å sette opp ny låvebru ved husmannsplassen på tunet. RUNDVASK: Britt Løfsgård og Signe Mellstrøm Mellem tok rundvasken for helgens tundager. FOTOUTSTILLING: Oscar Puschmann sin fotoutstilling «Landskap i endring» tar for seg ulike steder i Norge før og nå.