Odalsportalen – Den fantastiske historien

  Annonse

  I høst fikk han svært gode kritikker som Ejlert Løvborg i «Hedda Gabler». Nå er Åsmund Brede Eike klar for nok en klassisk rolle for Teater Innlandet som den hissige, men omsorgsfulle George.

  Prøvene på «Om mus og menn» begynner den første uka i januar 2016, men ensemblet har «tjuvstartet» med noen workshop-dager tidligere i desember. Åsmund Brede Eike, som spiller en av hovedrollene er oppglødd etter første dagen. 

  – Jeg gleder meg veldig til å spille denne forestillingen for publikum. Vi har jo knapt begynt, men det er et veldig fint ensemble og en fantastisk historie, så jeg føler meg trygg på at dette blir bra. 

  «Om mus og menn» er Teater Innlandets storsatsing i 2016, og turnerer blant annet på Milepelen kulturhus i Nord-Odal.

  Den litterære klassikeren «Of mice and men» er nobelprisvinner John Steinbecks kjente historie om de to omstreifende landarbeiderne George og Lennie. Boka har vært engelskpensum for mang en norsk skoleelev, og i USA er den omdiskutert i enkelte miljøer og til og med forbudt på flere skoler og bibliotek, hovedsakelig på grunn av upassende språk.

  Handlingen er lagt til landsbygda i California i de harde 30-årene, hvor George har påtatt seg ansvaret for den lettere tilbakestående Lennie. Det er en sterk og sår historie om vennskap, som ender dypt tragisk. 

  Ensomme menn

  Åsmund Brede Eike er opptatt av at det tragiske ikke må få ta helt overhånd, men at de også må få inn litt humor for å få publikum til å le. 

  – Det er viktig at det ikke blir for dystert, men jeg tror egentlig ikke det blir noe problem, for det er mye humor i mange av scenene, sier han. 

  Dette er ikke første gangen Brede Eike spiller George. I 2003 hadde han den samme rollen i en oppsetning for Brageteatret. Han forteller at det var en helt annen oppsetning enn denne; en minimalistisk kortversjon hvor mange av karakterene var tatt ut. 

  Rollen som George er utfordrende, og Brede Eike tror han kommer til å bruke mye tid i rolleutviklingen på å forsvare de valgene George tar.

  – Jeg trives så godt her

  Brede Eike hadde han sin hovedrolledebut som Mowgli i Jungelboken på Hedmark Teater så langt tilbake som i 1991. Senere har han i høst sammen med Teater Innlandet spilt i Henrik Ibsens «Hedda Gabler». Han kommer fra Oslo, men er blitt ordentlig glad i Innlandet. 

  Derfor er det lett å trekke paralleller til forestillingen som han nå er med på.

  Her drømmer George og Lennie om å tjene seg opp nok penger til å kunne kjøpe et hus og noen mål med jord. Selv drømmer han om å kjøpe seg et lite småbruk her i Innlandet.

  – Jeg trives innmari godt her! Jeg hadde det veldig fint både i Hamar og på turné med Hedda Gabler og gleder meg virkelig til å turnere i Innlandet igjen. 

  «Om mus og menn» har premiere 25. februar, og turnerer hele distriktet blant annet på Milepelen kulturhus i Nord-Odal 13. mars. 

  Les mer her

  STERKT OG SÅRT: Om mus og menn er en sterk og sår historie om vennskap. Handlingen er lagt til tøffe kår i USA på 30-tallet, der to omstreifende arbeidere deler en drøm om en bedre framtid. Lennie er stor og sterk, snill og enfoldig. George er liten og smart. Historien skildrer et spesielt og nært kameratskap som stadig settes på prøve. FOTO: JH Studios STORSATSNING: «Om mus og menn» er Teater Innlandets storsatsing i 2016, og her er ensemblet fra workshopen tidligere i desember. Brede Eike har med seg Tom Styve, som spiller Lennie, og Nils Sletta, John Nyutstumo, Line Hallem, Mads Henning Jørgensen, Lars Melsæter Rydjord og Oscar Gee. Regien er ved Anne-Karen Hytten. FOTO: Teater Innlandet