Odalsportalen – I krigens fotspor

    Annonse

    Tekst: Mette Haugland


    Niendeklassingene fra Nord-Odal ungdomsskole reiste tilbake i historien, og gikk i fotsporene til flyktningene fra 2. verdenskrig. Bokstavelig talt.

    —Okey, så husker alle navnet sitt og historien sin?

    På parkeringsplassen på Gjeddevatnet står en gruppe ungdommer og repeterer årstall og fiktive navn. Med seg har de en bag hver med skift, tørre klær og mat. Om noen få minutter skal de begi seg ut på en skogstur de sent vil glemme.

    Der oppe i Trautskogen er tiden skrudd tilbake til 1942, krig og tysker som lurer i mørket. Fra i kveld til halv seks i morgentidlig skal de være krigsflyktninger på vei over til Sverige.

    Mellom elevene går det historier om folk som ligger i skogen og skyter løsskudd, til at noen har hørt at de kan bli fratatt alt de har med seg. Uvissheten er stor når opplegget har en viss hemmelig-status. Elevene som var med i fjor har nemlig ikke lov til å fortelle alt som forgikk.

    Spendte og smånervøse er de klare for å tre inn i en levede historietime.

    Levende undervisning

    Losturen er en idé fra den frivillige foreningen Levende Undervisning, og det er andre gangen Nord-Odal ungdomsskole gjennomfører opplegget. Foreningen har som mål å levendegjøre undervisning i ulike tema, med hovedfokus på historie, og å gjøre kunnskap tilgjengelig gjennom en praktisk tilnærming. 

    —Jeg var med på å sette opp loseturer for ungdomsskolen i Nes, og spurte om det var mulig å få til det samme her. Og det var det! Nå er det nærmest blitt en tradisjon, sier Lasse Weckhorst som er er lærer og primusmotor bak arrangementet.

    Denne spesielle skoledagen er med på å aktualisere og gjøre lokalkunnskap tilgjengelig i form av erfaring og praktisk tilnærming, og gjør stoffet letter å forholde seg til.

     

    Frivillige

    En rekke frivillige er med og realiserer turen over skogen, og elevene har i forkant bl.a. laget dekknavn og nye livsshistorier. Og med uniformer, biler, flagg med hakekors og egen radiopost på Linner ble det ikke spart på noe for å gjøre ferden så realistisk som mulig.

    —Det var veldig vellykket i fjor, og det virker som eleven synes det er spennende, forteller Weckhorst.

    Ca. fire mil tilbakela elevene i skogen i løpet av natten. 

     

    GJENNOMFØRT: Små detaljer var på plass for å bringe krigsdagene til live for elevene. Her fra Linner. FOTO: Monica Hagren START: Elevene var delt i grupper og fordelt utover tre netter. Startskuddet for turen gikk fra Gjeddevatnet. FOTO: Mette Haugland GUTTA PÅ SKAUEN: På Linner satt Bengt Ringvold (t.v) og Jørgen Bekken (t.h) å bemannet radioen. FOTO: Monica Hagren