Flerkulturell kafé med hjerterom
FLERKULTURELT HJERTEROM: Nord-Odal Kulturkafé er et Et møtested i Mo i møtested hvor mennesker fra ulike deler av verden møtes til fellesskap og kulturutveksling.
Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland
Hvor du kommer i fra har ingenting å si, til Nord-Odal Kulturkafé er alle velkomne. Og målet er å knuse noen fordommer.
Å være ny på ett nytt sted kan ofte være vanskelig. Spesielt hvis man møter en ukjent kultur og mennesker man ikke kan kommunisere med. Dette er en utfordring verden i dag står ovenfor i stor grad, også her i Odalen. Da er det godt å besøke Nord-Odal Kulturkafé, hvor det er høyt under taket og mye hjerterom. Her kan mann kommer som mann er på tvers av kulturer og religion, ha en hyggelig samtale og få nye bekjentskaper.
— Vi må være mer åpne
Over hjemmelagde kaker fra Syria, arabisk kaffe og rykende ferske norske vafler går samtalen lett. En blanding av odøling, nynorsk, arabisk og engelsk kastes ut i luften og nye ord blir lært bort.
— Vi odølinger er nok litt usikre og redde for nye mennesker og kulturer vi ikke kan så mye om fra før. Vi må bli flinkere til å inkludere nye mennesker som kommer til bygda vår, og vise at de er velkomne -samme om de kommer fra Nord-Norge eller Syria, sier Pedersen.
For Nawal (16) og Layla (17) er det godt å få testet ut norskkunnskapene sine ute blant folk da det går mest i arabisk hjemme. Og selv om jente kun har vært i Norge i knappe seks måneder, briljerer de med et godt ordforråd.
—Jeg savner venninne mine og familie, men det er så fint i Norge. Her er det ingen bombing, ingen politikk som ikke fungerer. Her har dere respekt for lover og regler, forteller Layla.
Knuser fordommer
Målet er å lage et flerkulturelt tilbud hvor alle som ønsker kan komme innom, ta en kaffe og snakke sammen på tvers av religion og kultur. Og gjerne knuse noen fordommer.
For mange av de som sitter i sofaen har det vært en stor forandring å komme til Norge, og en kulturkollisjon som ikke alltid er like lett å forstå med det første.
— Hvis du ikke har penger i Syria får du ikke mat. Du får ingenting, derfor vil vi jobbe. Vi kommer hit til Norge og får et sted og bo, og vi får gå på skole men vi vil jobbe. Hvis vi ikke får jobbe får vi ikke betalt skatt. Det er den eneste måten vi kan takke Norge på; å betale skatt, sier Pebarss Alshehabi.
Et lavterskeltilbud
Kulturkaféen er startet opp av frivillige og holder åpent hver lørdag. Pga. stadig voksende besøk sliter kaféen med å finne et fast lokale hvor de kan holde til, noe som resulterer i at det blir mye pakking opp og ned av bl.a. klær som folk leverer inn.
— Vi får inn masse klær og artikler som folk ønsker å gi videre, og det er kjempe flott. Men fordi vi ikke har noen fast plass å være blir det ofte litt uoversiktlig. Om vi kunne hatt et stabilt lokale tror jeg det ville vært mye enklere å komme innom her, bytte klær, gi bort og finne noe man selv kunne tenke seg eller trenger. Norge er ikke så rikt som mange kanskje tror. Dette er et tilbud som mange trenger, avslutter Pedersen.
Hvis du ønsker å bidra eller hjelpe hos Nord-Odal Kulturkafé, ta kontakt med Mette H. Pedersen på tlf.: 480 25 269 eller Frida Alfsen Luud på tlf.: 417 58 805
TRENGER MER PLASS: Kulturkaféen har ikke et fast holdested, noe som gjør det vanskelig å få til en ryddig og oversiklig organisering av bl.a. klærne som blir levert inn. STORFAMILIE: – Vi har blitt som en enste stor familie. Og det er overraskende hvor mye vi har til felles på tvers av forkjellige kulturer og religion, sier leder for kulturkaféen, Mette H. Pedersen.