Odalsportalen – Kjærkjemarsj med lange tradisjoner

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Årets marsj i Sør-Odal går snart av stabelen.

  Det er tid for årets kjærkemarsj i Sør-Odal igjen, og den starter søndag 25. september på Sander med skyss til Finholt. Her går turen til fots til Grønlien, og her blir det andakt og det blir servert kaffe med noen åttat, som Sander IL står for.

  Videre går turen tilbake til Sander sammen med kjentmenn, som har kunnskap fra tidligere kjærkemarsjer.

  Historien til Kjærkjemarsjen er nemlig lang, forteller Oskar Bekkevold.

  – Den første turen kom i gang sommeren 1982 som trimturer mellom Sander og Grønlien. Den gikk etter det som vi kaller Finnvægen, men som de fra Finholt kaller Kjærkjevegen, som selvfølgelig er det rette.


  Lange avstander

  Bekkevold forteller at det må være året etter at sokneprest Arne Wilter grep tak i ideen, og utvidet det til å omfatte kulturhistorein fra årene før 1927.

  – Da måtte nemlig alle i Finholt sør og øst for Flaen bruke Kjærkevægen til butikken, posten og alle sine ærender til Kjærka, konfirmantundervsning, ekteskap, barnedåp, begravelser og kanskje også noen gudstjenester. Det hente nok også at presten måtte ut til sine sognebarn og enten det var sommer eller vinter, ta den over to mil lange turen over skogen med hest eller til fots. Jeg vil minne om at så lenge mennesket har bestått og fram til langt ut i 1800 tallet var hester og trebåter det eneste transport-middelet her til lands, og senere.

  Han anbefaler alle å bli med for å tenke og for å oppleve skogen.

  – Nå anbefaler jeg at vi alle stopper opp en gang iblant og ser hva vi har oppnådd, og så samles vi i takknemlighet ved slike arrangementer og får ungdom med på Kjærkemarsjen, slik at disse utfordringer blir en del av livet.

  Påmelding innen fredag 23. september.