Odalsportalen – Her skal Kåre Tveter feires

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  På søndag er du invitert til fødselsdagsfeiring til lysets maler.

  Søndag 25. januar ville Kåre Tveter ha blitt 93 år gammel, og det ønsker venneforeningen ved Galleri Lyshuset i Sør-Odal å feire med marispankake formet som et Tveter-maleri og en fremvisning av hans malerier.

  Det er første gang at venneforeningen inviterer til en slik feiring, forteller leder Marit Bjørnson Barkbu. 

  – Kåre Tveter lever jo på en måte videre takket være hans fantastiske kunst. Tre år etter hans død fortsetter han å berike oss med sine malerier, og derfor ønsker vi å feire bursdagsbarnet.

  Kunstneren, kjent som lysets maler, sovnet stille inn i hans leilighet i Lillestrøm i 2012, 90 år gammel. Han ble født i Sør-Odal 25. januar i 1922.

  Norges fremste skildrer av lys

  Tveter slo igjennom som billedkunstner først i moden alder. Han debuterte i 1957, hadde sin første separatutstilling i 1959, og hadde sitt gjennombrudd i 1965. 

  Med sine malerier og akvareller fra Finnskogen og Svalbard er han ansett som Norges fremste skildrer av vinterlyset og det arktiske lys, og er representert i de fleste offentlige gallerier i Norge.

  Billedkunstneren var utdannet ved blant annet Statens håndverks- og kunstindustriskole som elev av Olav Mosebekk og ved Statens Kunstakademi som elev av Per Krohg og Alexander Schultz 1954–57.

  Bjørnson Barkbu ønsker alle hjertelig velkomne til bursdagsselskap.

  – Tveter var en betydelig kunstner, og vi er så heldig å ha mye av hans kunst i nærheten av oss her i Odalen. Vi håper flere odølinger og andre vil oppleve kunsten hans, men også å oppleve kunst generelt. Jeg føler det er ganske så sikkert at det er sunt for oss alle og at det styrker oss, sier Bjørnson Barkbu. 

  Feiringen starter i Galleri Lyshuset på Skarnes søndag 25. januar klokken 17:00 (gratis inngang).


  Les mer om Galleri Lyshuset

  BURSDAG: På søndag ville Kåre Tveter ha fylt 93 år. ARKIVFOTO