Odalsportalen – Laget spøkelsesfilm på Tjaberg: – Ingen i crewet turte å være alene

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Dører og vinduer åpnet seg, og hemmelige rom ble funnet. Filmteamet fikk mange uforklarlige opplevelser under innspilling på den nedlagte skolen.

  – Jeg har ikke opplevd noe lignende. Filmcrewet turte ikke å jobbe alene i huset. Jeg er veldig teoretisk av meg, men disse spesielle og sære opplevelsene er vanskelig å forklare, fatte eller begripe, forteller regissør Reinert Kiil.

  Skrekkfilmen «Huset» har premiere 15. april, og flere lokale skuespillere er med som blant annet Anita Ihler, Ingvild Flikkerud og Sofie Grendel.

  Handlingen er lagt til andre verdenskrig. To tyske soldater har tatt en nordmann til fange, men de blir rammet av et kraftig uvær. Heldigvis finner de et hus som de kan søke tilflukt i.

  Men huset viser seg å være alt annet enn hyggelig.

  Dermed var plasseringen av innspillingen perfekt, forteller Kiil. Den er nemlig lagt til den gamle nedlagte skolen på Tjaberg i Sør-Odal.

  – Veldig ofte når vi kom til huset på morgenen, så sto alle vinduene og flere dører åpne. Jeg tok selv låserunden en gang for å sjekke selv, og dagen etter sto vinduene i tredje etasje på vidt gap. En annen «freaky» ting er at alle mikrofonene vi brukte under innspillingen ble slått ut med en kraftig skurrelyd, helt på likt. Mikrofonene har forskjellige sendere, så lydfolkene klødde seg i hodet, forteller han.

  • Se traileren HER

  – Kanskje noen har lurt oss skikkelig

  Det er nå to år siden innspillingen på Tjaberg skole. Skolen ble bygget som grendeskole i 1920, og i 1962 ble den gjort om til «Tjaberg offentlige spesialskole for evneveike». 

  Ifølge TV2.no ble bygget også brukt som et møtested for tyskere under krigen.

  Kiil forteller at de gjennomsøkte skolen på jakt etter rekvisitter til filmen. Da fant de flere merkelige ting.

  – Vi fant ord og tall på veggene nede i kjelleren, hvor det blant annet var risset inn «Snill jente» på veggen. Vi fant også et skjult rom som var boltet igjen. Det var tydelig at dette var et rom som ingen hadde brukt på veldig lang tid. Jeg vil ikke bli helt «Åndenes makt» her – for noen kan ha holdt oss for narr. Men dette var en veldig spesiell opplevelse.

  Grendeskolen ble lagt ned i 1992, og deretter ble skolen solgt til private eiere. Det var Thomas og Cato Karpow kjøpte bygget og ville pusse opp, forteller Thomas Karpow til TV2.no. Paret forteller videre at de også har opplevd uforklarlige ting.

  De tok derfor kontakt med med regissør Kiil og produksjonsleder Christin Vaag Michelson fra Skarnes, og tipset om et perfekt innspillingssted for skrekkfilmen.

  – Håper på premierefest i Sør-Odal

  Det gjorde regissøren svært fornøyd.

  – Denne skolen satte meg i skikkelig stemning. Man følte at skolen har et liv, og at det ikke bare har skjedd gode ting her. Vi måtte jo endre litt for å få de riktige kulissene, men estetikken fra huset ga meg det som trengtes for å komme tilbake til 40-tallet og den tida soldatene levde i.

  Opptakene til filmen startet 10. januar i 2014, og i tillegg til Tjaberg skole er det filmet på Øvre Øyen gård og Lillesethsætra. Etter mye arbeid er nå filmen premiereklar for norske kinoer over hele landet.

  Nå håper regissøren på premierefest i Odalen til norgespremieren i april.

  – Dette er under planlegging, men jeg håper vi får det til en skikkelig premierefest. Dette må feires – særlig med de lokale skuespillerne. Jeg vil særlig rose Ingvild Flikkerud på åtte år. Hun har vært med i flere av mine produksjoner, og hun er virkelig den beste barneskuespilleren!

  Han takker også Ullernlåven for god hjelp med rekvisitter.

  – Jeg vil rette en stor takk til de som hjalp oss på Ullernlåven! De hjalp oss med å få fram stemningen, og uten dem hadde det ikke blitt noen film. Dette er Norges absolutt beste antikkbutikk.

  Se traileren her

  DJEVELEN: Skuespiller Sigmund Sæverud i rollen som djevelutdriver. FOTO: Another World Entertainment Skuespillere i krigsdramaet som spilles inn på Øvre Øyer. KRIGSDRAMA: Mats Reinhardt spiller tysk soldat, mens Sondre Krogtoft Larsen spiller den norske soldaten som tyskerne tar til fange. Her fra filminnspillingen på Øvre Øyen gård i Sør-Odal i januar 2014. ARKIVFOTO: Petter Geisner