Odalsportalen – Årets første møte i Hageselskapet

  Annonse

  Tekst: Håvard Nyborg Foto: Håvard Nyborg


  Søndag kveld inviterte hageselskapet i Nord-Odal til en kveld fylt av klatrende skjønnheter.

  Årets første møte i Hageselskapet ble avholdt i Mo menighetshus søndag kveld. Margareth Skog viste lysbilder og snakket om Klematis. Det var et lærerikt og spennende tema for de få som hadde møtt opp. 

  Her kommer noen tips om dyrking av Klematis.

  Alle arter av Klematis skal plantes godt ut fra veggen slik at plantene ikke tørker ut i dreneringen langs grunnmuren. Du kan også plante mot et espalier eller inntil en trestamme. 60 cm er en gyllen regel når du skal plante klematis. Lag et hull 60 cm dypt og 60 cm bredt og 60 cm fra veggen.

  Ha litt kugjødsel-kompost i bunnen av hullet og fyll på godt med plantejord pluss. Plant slik at 15 cm av rothalsen kommer under jorda. Da utvikler det seg flere røtter og du får en kraftigere plante.

  Vann klematisplanten godt før den får plass i jorda. Vann også i plantegropen. De første ukene etter at du har plantet, må du vanne skikkelig. Det er en regel at storblomstrede klematis vil ha skygge ved rothalsen. Dette er ikke nødvendig hvis du velger en med små blomster. 

  Kugjødsel og benmel

  Klematis liker kugjødsel bedre enn fullgjødsel. De vokser dessuten bedre og blir sterkere mot sykdom hvis du gir dem benmel. Klematis er også veldig glad i kompost.

  En spiseskje benmel drysses i jorda rundt Klematisen rett etter planting. 

  En halv spiseskje benmel kan gis annenhver måned fra mars til juli. I april og juni kan det gis en halv spiseskje Helgjødsel som inneholder organisk gjødsel.

  Uavhengig av sort, skal du beskjære klematis hardt de første årene slik at planten bryter og får tett forgreining nedenfra. Tenk ikke på blomstene det første året, tenk heller på å bygge opp planten. Når du senere skal beskjære klematisplanten din, bør du sjekke hvilken gruppe den tilhører.

  KLEMATIS: Margareth Skog viste lysbilder og snakket om Klematis, og kom med noen tips om dyrking av Klematis og gresskar. LÆRERIKT: Det var et lærerikt og spennende tema for de få som hadde møtt opp.