Odalsportalen – – Denne påskeferien kommer jeg til å huske lenge

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  For familien Ødegård i Knapper gikk årets påskeferie til en familie med trange kår i Estland. Det gjorde inntrykk – særlig på eldstebror Kristoffer på ni år. Nå har de samlet inn leker og andre lopper til vårens store innsamling på lørdag.

  Mens mange velger en påskeferie til fjells med skiturer og soling ved hytteveggen, valgte familien Ødegård i Nord-Odal en litt annerledes ferie i påskehøytiden. 

  På vei til Tallinn reiste de til Märjamaa, en kommune vest i Estland som ligger en times kjøring unna hovedstaden.

  Inn i en blokkleilighet fra kommunisttiden møtte de en familie på fem – en alenefar med fire barn i alderen 9-16 år. Leiligheten bar tydelig preg av trange kår, og det ble en opplevelse som familien i Knapper sent vil glemme.

  – Jeg spurte om de hadde Lego, men han ene gutten svarte at de ikke hadde noen leker, kun en fotball. Jeg liker jo Lego veldig godt, så jeg syntes veldig synd på dem. Og alle sov på ett soverom med én seng og madrasser på gulvet. Det var trist å se at de måtte bo så trangt. Denne ferien kommer jeg til å huske lenge, forteller Kristoffer på ni år.

  Befolkningen i Estland lever under ekstrem fattigdom og høy arbeidsledighet. Likevel var familien som Ødegård besøkte av de heldige. Familiefaren har fast jobb, men han fortalte at han sliter med å få endene til å møtes med lav lønn, mat og klær til barna, husleie og strømutgifter.

  Mange aleneforeldre uten jobb

  Ifølge en ny studie er Øst-Europa og EU preget av mange fattige barn, hvor 10 prosent av alle barna vokser opp med foreldre uten jobb. Estland ligger langt under EU-gjennomsnittet og det er mange aleneforeldre uten jobb.

  Tanken med besøket var å vise de tre sønnene at ingenting kommer gratis, forteller Anne Kari.

  – Vi hadde lyst til å besøke en landsby i Estland for å se med egne øyne hvordan de har det der, og å vise barna at ikke alle har det sånn som oss her i Norge. Familien var veldig ydmyke, og det ble en spesiell, men likevel fin opplevelse. Vi snakket mye med dem, spilte fotballkamp og spiste påskegodt, sier Ødegård.

  Hun kom i kontakt med Merit Matsalu, som er en av ildsjelene bak vårens loppeinnsamling til Estland nå på lørdag. Deretter kontaktet Matsalu familien og ordnet med tolk. Kommunen Märjamaa er nemlig et av stedene som mottar flere fullastede trailere fra innsamlingene i Odalen.

  Familien Ødegård har nå samlet inn leker og andre lopper som de skal sende avgårde på innsamlingen i morgen, og de oppfordrer alle til å gjøre det samme.

  VIL SENT GLEMME: Årets påskeferie ble en ferie som særlig Kristoffer på ni år (t.h.) sent vil glemme. Her er han sammen med brødrene sine Herman (t.v.) og Martinus.