Odalsportalen – Kom med forslag til dialektprisen

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland


  – Vi har allerede et par kandidater på blokka, men vi ønsker flere forslag fra sambygdinger og andre med interesse for odalsdialekten, sier Gunnar Nygård til Glåmdalen.

  Den årlige dialektprisen skal deles ut, og nå søker Kulturminnelaget forslag til hvem som fortjener tittelen «Kav Odøling.»

  — Vi ønsker å hedre personer som i det daglige på en ekte og konsekvent måte bruker odalsdialekten offentlig enten i tale eller skrift, eller på annen måte bidrar til å styrke vår lokale språkidentitet, sier menneskene bak prisen til Glåmdalen. 

  Kulturminnelaget oppfordrer dermed alle som har en kandidat de mener oppfyller statuttene, om å komme med sitt forslag. Fristen for forslag er onsdag 8. mars, og du kan ta kontakt med Gunnar Nygård. 


  — Kampen for dialekta er en kamp for bygdekulturen

  Nordre Odalen Kulturminnelag ønsker med denne årlige prisen å oppmuntre nordodølinger til å bruke dialekt i størst mulig utstrekning. Under fjorårets prisutdeling beskrev Asgeir Østli viktigheten av å holde Odalsdialekta ved liv slik:

  — Dialektene, også odalsdialekta, er et kulturminne som i dag trues fra mange hold. Bygdekulturen urbaniseres og internasjonaliseres; både unger og voksne er under sterkt press fra mange hold. Kampen for dialekta er en kamp for bygdekulturen. Odalsdialekta er fin og den er ekte, og vi i kulturminnelaget vil gjerne bidra til å holde den levende. Dialekta gir særpreg, identitet og sjølvtillit. 

  — Dialekta er en del av identiteten min 

  Da odalsportalen.no møtte nyansatt skuespiller og odølingen, Jonas Strand Gravli på Nationalteatret tidligere i februar la ikke skuespilleren skjul på hvor mye dialekta betydde for han. 

  — Dialeketa er en såpass stor del av identiteten min. Slik er det vel for alle som har dialekt, tror jeg. Man skal holde på det. Jeg gjorde ikke det i starten, da jeg flyttet til Oslo. Da la jeg jo om tvert. Men så fant jeg ut at jeg må da for faen ikke være flau over å være fra Odalen. Det er viktig altså, og folk liker det jo fordi det er ingen som er i fra Odalen som prater dialekt noen steder utover enn hvis de er hjemme. Så da folk hører meg prate, så sier de jo «herregud så fin dialekt!»

  Forslag kan sendes på e-post eller per brev til Nordre Odalen Kulturminnelag, Boks 91, 2120 Sagstua. Det er også mulig å ringe 909 81916 (Gunnar Nygård).

  «KAV ODØLING»: Hvert år tildeles dialketprisen «Kav Odøling» ut til en odøling som er tro mot sin dialekt av Nordre Odalen Kulturminnelag. KRITERIER: Her kan du lese kriteriene for å få dialektprisen. SKJERMDUMP: Kulturminnelaget 2014: Sand sentralskole FOTO: Kulturminnelaget 2012: Asgeir Østli FOTO: Kulturminnelaget