– Ingen skal føle seg alene
HJELP: Odal Demensforening er nettopp startet opp, og ønsker å gjøre hverdagen bedre for de som har fått sykdommen og for deres pårørende. FOTO: Shutterstock
Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen
Odal Demensforening er nettopp startet opp. De jobber for å bedre hverdagen til de som har demens og til pårørende.
Over 70.000 mennesker i Norge har demens i dag, og antallet vil trolig fordobles mot 2040. Det viser tall fra Nasjonalforeningen for Folkehelsen, en frivillig organisasjon som jobber med demens og hjerte- og karsykdommer.
Samtidig er over 300.000 er nære pårørende.
– Vi jobber for å bedre hverdagen til personer med demenssykdom og deres pårørende, forteller Cathrine Gulbrandsen-Dahl som er kontaktperson i Odal Demensforening.
– Mange med demens mangler diagnose, noe som er viktig for å få tilrettelagt tilbud om pleie og omsorg. Det er viktig at de som blir rammet av sykdommen samt deres pårørende har et godt tilbud, og målet er at ingen skal føle seg alene med denne sykdommen, forteller hun.
Foreningen har nettopp startet opp, og onsdag 2. september starter foreningens første arrangement. Da starter den såkalte pårørendeskolen.
– Møter andre i samme situasjon
Dette er et samarbeid mellom Odal Demensforening og foreningene i Kongsvinger, Grue og Eidskog, forteller Gulbrandsen-Dahl.
– En pårørendeskole anbefales på det sterkeste. Ikke bare lærer man om demenssykdommen, men også om lover og rettigheter, hjelpemidler, kommunikasjon og mestring av hverdagen. Og ikke minst, man får møter andre som er i samme situasjon, forteller hun.
Arrangementet går over seks onsdagskvelder på Langelandshjemmet på Kongsvinger.
Ønsker du å være med? Ta kontakt med Odal Demensforening ved Cathrine Gulbrandsen-Dahl (tlf. 957 49 752 cgdah@online.no). Du kan også melde deg på her: hedop@nasjonalforeningen.no eller tlf. 62 51 79 10.