Odalsportalen – Julegaven fra Collegium Vocale

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Desemberkvelden i Strøm kirke ble fylt av vakre toner og julefryd da kammerkoret Collegium Vocale ønsket velkommen til julekonsert.

  Onsdag kveld inviterte et av Norges beste kammerkor Collegium Vocale til en helaftens julekonsert med «Toner i julenatt».

  Strøm kirke ble raskt fylt av mektig og vakker korsang av det Hamar-baserte koret, blant dem tenor Bjørnar Pedersen – også kjent fra morgensendingene til NRK Hedmark og Oppland og NRK P13.

  Hva føler du nå?

  – Jeg føler at det var veldig fint å synge her – dette er en kirke med god og varm klang. Vi håper folk kom i julestemning og at alle fikk litt salt, pepper, sukker og kanel og litt stjerneanis, sier Pedersen om bredden i repertoaret.

  En nærmest fullsatt kirke fikk en julegave av klassiske perler som Eyvind Alnæs sin «Julemotett» og «O magnum mysterium», og innimellom allsangen fikk publikum høre mer tradisjonelle og kjente julesvisker som «Deilig er jorden» og en utvidet versjon av «Mitt hjerte alltid vanker».

  Intim konsert i nye konstellasjoner

  Siden 2004 har kammerkoret vært med på «Klassisk julekonsert» i Vang kirke på Hamar, som flere ganger har blitt sendt på NRK1. Men i år har koret lagt ut på sin egen juleturné i Hedmark.

  I går kveld ønsket dirigent Ketil J. Bjørnstad Belsaas fra Kongsvinger velkommen til en mer intim konsert og viste frem koret i nye konstellasjoner – som mannskor, med flere solister, i mindre grupper og selvsagt som det mektigste collegium.

  Koret startet juleturneen med konsert i Vang kirke 5. desember, Trysil kirke 6. desember og 10. desember var turen kommet til Strøm kirke i Sør-Odal. I kveld avsluttes turneen med konsert i Gjøvik fengsel.

  I norgestoppen

  Collegium Vocale ble stiftet i 1971 av en gruppe musikklærere i miljøet rundt lærerhøgskolen på Hamar. Koret har fremdeles sin base der selv om flere av sangerne kommer fra distriktet, hele indre Østlandet og Oslo.

  Koret har opp gjennom årene gjennomført en rekke store verker for kor og orkester. Blant annet fremførte de våren 2012 Händels Messias og Johannespasjonen i Ringsaker kirke våren 2013. Koret har flere plateutgivelser bak seg.

  I år fikk koret Hamarprisen, som gode Hamar-ambassadører, og de fikk førsteplass i klassen for blandet kor i NM i kor på Musikkhøgskolen i Oslo i november 2012. De har også bemerket seg internasjonalt da de i 2013 vant klassene for folkemusikk og sakral musikk i en internasjonal musikkonkurranse.


  NYE KONSTELLASJONER: Dirigent Belsaas viste frem koret i nye konstellasjoner. Her med solistene Anette Solberg (t.v.) og Hege Torvik Nilsen med «Marias vaggsång» av Max Reger. HØY KVALITET: Siri Mågård Omsted kom fra Grue og til Sør-Odal for å få med seg Collegium Vocale i går kveld. – Dette var en kjempebra konsert. Dette er et kor av høy kvalitet med mange gode solister og imponerende god sangklang, sier hun. SALT OG PEPPER: Bjørnar Pedersen, også kjent fra NRK, ønsket velkommen til konsert med et repertoar av stor bredde – klassiske juleperler og tradisjonelle julesvisker. ALLSANG: Koret inviterte flere ganger til allsang under konserten. Her synges «Å, kom nå med lovsang». «HIMLEN I MITT FAVN»: Organist og pianist Roger Andreassen med briljant tonefølge på tangentene sammen med solist Hege Torvik Nielsen og Erik Hoel Skjønhaug på saksofon.