Odalsportalen – Feirer Bergersens 100-årsdag

  Annonse

  Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Neste mandag skal kunstneren fra Knapper hedres.

  I 2016 ville kunstneren Hans Christian Bergersen (1916-2011) ha fylt 100 år, og det ønsker Sør-Odal kunstforening å feire i rådhuskantina på Skarnes.

  Cato Bekkevold i kunstforeningen håper mange tar turen.

  – Randi Fjørstad fra Sørum har skrevet bok om Bergersen, og hun skal kåsere om denne meget dyktige, men ganske ukjente kunstneren. Det blir også vist fram skulpturer og tegninger.

  Bergersen ble født i Knapper i Nord-Odal. Her bodde han til han var 19 år og flyttet deretter til Sørum i Akershus. Han hadde landets høyeste kunstutdanning fra Håndtverks- og kunstindustriskolen i Oslo (1935-39) og Statens kunstakademi (1941-46).

   

   

  – En odøling livet ut

  Etter endt utdanning ble han ansatt som lærer, senere lektor og amanuensis ved Statens kunstakademi. Der var han i nær 40 år, med støping og formlære som spesialfelt.

  Bergersen underviste og samarbeidet nært med mange kjente billedhoggere/skulptører i Norge, helt fram til han ble pensjonist i 1986, 70 år gammel.

  – Han var hele livet en meget beskjeden mann på egne vegne. Svært få var klar over at han også laget en stor samling med skulpturer hjemme i sitt atelier. Han regnet seg hele livet for å være en odøling i Sørum, forteller Bekkevold.

  Feiringa starter mandag 5. september klokka 18:00 i kantina på rådhuset på Skarnes.