Odalsportalen – Augustkveld med Tveter

    Annonse

    Tekst: Henriette Eriksen Foto: Henriette Eriksen


    Fredag åpnet Kåre Tveter Galleri Lyshusets venner låvedørene og ønsket velkommen til den fjerde utgaven av Augustkveld på Låvebrua.

    Augustkveld har blitt en årlig tilstelning i regi av Kåre Tveters Venneforening – en kveld som er viet til Kåre Tveters favorittmåned.

    Og i år var Kåre Tveters barn, Bror og Berit Tveter gjester i den nye grønne sofaen på Låvebrua. De snakket om sin oppvekst i et kunstnerhjem, fortalte om Kåre som far, om Kåre som kunstner og om sin trygge oppvekst med mye lek og kjærlighet.

    – Vi reiste mye på bilturer, og hadde et sterkt og nært familiesamhold. Det viser seg at Kåre også var glad i å tulle og skremme litt. Pappa viste oss en stor eventyrverden. Julekveldene i Karistua husker vi spesielt godt. Der var det troll i skogen og «inntrengere» på tunet. En gang satte pappa en maske i skogen som han tente et lys inni. Den kalte han for «Gorak», og fortalte oss at det var en inntrenger. Så løp han ut og slo den i hjel! Det var både skummelt og spennende for oss barna. Han hadde en fantasi uten like.

     

     

    – Høstutstillingen var selve nåløyet

    Men Kåre var også en alvorlig mann, fortalte Bror og Berit. Før sitt gjennombrudd husker de godt de årlige, brune konvoluttene med avslag fra høstutstillingen.

    Kåre tok dette like tungt hver gang.

    – Høstutstillingen var selve nåløyet og utrolig viktig for ham. Han satte kona Ruths meninger høyt. Han spurte henne ofte om bildene, og om de var gode nok – «Holder dette»? Han var ekstremt selvkritisk og vasset i lerreter i atelieret, brant store bål med bilder og brukte malte lerreter som tak over vedstabelen. Selv om kunstnertilværelsen til tider kunne virke brutal var det aldri noe alternativ for Kåre å ikke male. Pappa valgte ikke å være maler, han måtte være det.

    Kåre Tveter kjørte mye rundt på leting etter motiver, gjerne på Finnskogen. Da kjørte han rundt i en liten Morris Mini, den eneste biltypen han ville kjøre. Mellom setene hadde han et norgesglass med vann og akvarellmalingen sin.

    Skissene hans var strødd rundt i bilen.

     

    Ville ha fred da han malte

    Når barna blir spurt om de likte å se på sin far male svarer de at det fikk de ikke lov til.

    Kåre Tveter ville ha fred når malte. Bror prøvde å titte inn, men Kåre kunne føle at han var der. Kåre kunne være en bestemt mann, og det var best å la han være i fred når han holdt på i atelieret.

    Det å ha en kunstner som far gir kanskje en litt annerledes oppvekst, men det var først når de var med andre barn hjem, at de skjønte at faren deres ikke var som andre fedre. De andre pappaene kledde seg annerledes og oppførte seg annerledes enn Kåre gjorde.

     

    Musikalsk kabaret

    Etter samtalen med Tveter-barna var det musikerekteparet Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik som underholdt med sin musikalske kabaret «Skål for livet». De har begge bred erfaring fra blant annet NRKs Antikviteter & Snurrepiperier.

    Veslemøy fortalte små historier mellom sangene i samspill med Sven. Latteren satt løst blant publikum og det ble flere allsanger i løpet av kvelden.

    I Venneforeningen er godt fornøyd med gjennomføringen av årets Augustkveld.

    –  Dette ble en vakker kveld, og jeg gleder meg allerede til neste år, sier leder i foreningen Marit Bjørnson Barkbu.

    SAMTALE: Berit og Bror Tveter forteller om faren… MUSIKALSK KABARET: Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik underholdte. BLOMSTERPIKEN: Ragnhild Pekeberg var kveldens blomsterpike, og loddet ut pynten og flere Tveter-produkter.