Odalsportalen – – Sier Nord-Odal nei, så blir det nei

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland


  – Kommunesammenslåing er svaret, men jeg er ikke sikker på hva som er spørsmålet.

  Mens flere kommuner rundt om i landet holder folkeavstemming i disse dager, har Nord-Odal kommune ikke tatt noe offisielt standpunkt om en evt. kommunesammenslåing. I anledning reformen inviterte Fagforbundet Nord-Odal til et åpent møte om kommunereformen mandagskveld med kommuneekspert, Per Gunnar Stensvaag som innleder.

  «Bør Nord-Odal fortsette som egen kommune, eller gå sammen med Sør-Odal eller andre kommuner,» var det store spørsmålet for kvelden. Og de litt over 100 fremmøtte Nord-Odølinger fylte opp auditoriet i Mo, og fikk med seg et godt foredrag av den ivrige og engasjerte foredragsholderen.

  Geografisk uforandret siden 1837

  — Hva som skjer i Norge i dag er stikk i strid med den internasjonale trenden, hvor man heller deler opp enn å slå sammen. Nord-Odal er en av fire kommuner i Hedmark som har vært geografisk uforandret siden 1837. Bare det er grunn nok alene for at Nord-Odal burde være verneverdig, kunngjorde Stensvaag fra talerstolen.

  — Folk i mindre kommuner er stort sett mest fornøyde med de kommunale tjenestene de får. Og hvorfor skal Norge gå i stikk motsatt rettning av stort sett hele Europa som ikke ser noen grunn til å slå sammen kommuner? Norge er i ferd med å bli en avviker i Europa.

  LES OGSÅ: — La det bli som den er

  Frivillighetsprinsippet

  Stensvaag er fra Bergen, bosatt i Trysil og jobber til vanlig som flykaptein hos SAS.

  – Frivillighetsprinsippet må legges til grunn, det er helt sikkert. Sier Nord-Odal nei til sammenslåing, blir det nei. Det har vi rett til å gjøre. Det er stort tidspress i prosessen og folk og politikere vil ikke utsettes for tvang, sa Stensvaag -som ikke sparte på verken satiren eller humor når han mente sammenslåingen ville ha gått raskere etter krigen om ikke Schei-komiteen hadde sittet i 16 år.

  — Hellig overbevist om at Nord-Odal ønsker å være en egen kommune

  Ordfører Lise Selnes (Ap) la frem en kort oversikt over hvor kommunen befinner seg i arbeidet rundt reformen. Selnes var også glad for at Nord-Odølingene viser at de bryr seg om kommunen sin fremtid.

  — Dette er en sak jeg mener skal ha en folkeavstemming, og vi arbeider med å få i stand en klar og tydelig plattform hvor alle alternativene utredes. Det er et krevende arbeid, men jeg kan love at for meg handler det om hva som er best for Nord-Odal i dag. Jeg er hellig overbevis om at Nord-Odal ønsker å være en egen kommune, og jeg er glad for å se at folk engasjerer seg, sa Selnes.

  En evt. folkeavtemming for Nord-Odal kommune avholdes i september.

  KOMMUNEEKSPERT: Per Gunnar Stensvaag jobber som flykaptein hos SAS, og har tidligere vært dommer i Kvitt Eller Dobbelt.