Odalsportalen – Amund på Amundløpet: – Jeg blir rørt

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Stor skøyteglede, mange hundre timer dugnadsinnsats, 500 barn og voksne – slik oppsummerer verdensmesteren Amundløpet 2015.

  Tidlig søndag morgen mens gradestokken viste ti blå, gikk startskuddet for Amundløpet 2015 på Dølisjøen på Slåstad.

  Med over 500 fremmøtte, stor skøyteglede og ivrige skøytegåere er historiens første løp en suksess.

  Verdensmesteren på skøyter fra 1981 og bygdas store sønn, Amund Sjøbrend var selvskreven gjest, og i dag var han tilbake på Dølisjøen der han tråkket sine skruskøyter som liten gutt.

  – Det er en stemning inni meg som er vanskelig å uttrykke – det er mange barndomsminner som kommer tilbake og det er litt rart å se en så stor aktivitet med så mange fremmøtte knyttet til mitt navn. Dette er veldig moro, og jeg er  imponert over innsatsen som er lagt ned. Jeg blir rørt, forteller Sjøbrend på 62 år, også kjent som en av de fire S-ene på skøytelandslaget på 70-tallet.

  Hit til Sør-Odal kom han sammen med en annen kjent S, nemlig Kay Stenshjemmet (61) som kom rett bak Sjøbrend og ble nummer to under skøyte-VM på Bislett stadion i 1981.

  – Ja, jeg blir stolt på Amunds vegne. Vi vil tilbake hit til neste år også, sier Stenshjemmet, mens Sjøbrend nikker.


  • Se bildene


  – Veldig kult og kaldt

  Til langløpet var det 199 påmeldte fra hele distriktet og fra flere skøyteklubber i Oslo-området – i alle aldre. Disse gikk distanser alt fra 5-50 kilometer, og de minste kunne velge mellom 400- og 800-meter på en rundebane og ha det moro på en skøytelek-bane. 

  Blant de mange ivrige skøyteløperne var det Sand IF som gjorde rent bord i gutteklassen på 5-kilometeren. Her tok Henrik Andreassen på 13 år førsteplassen.

  – Det var veldig kult og kaldt. Jeg ble litt stiv i kroppen mot slutten, men det var veldig moro, sier Andreassen like etter målgang.

  Men det skulle bli en nederlender i selvlysende gul drakt som gikk av med førsteplassen i den gjeveste distansen, nemlig Jan Dirk Vink (50) på 5-mila i herreklassen. 

  Han forteller at han har stått på skøyter i mange år og reiser rundt utenlands på skøyteløp. I dag var turen kommet til Slåstad i Sør-Odal.

  – Dette var veldig moro! Det ikke så veldig kaldt egentlig. Hjemme er jeg jo vant med mange raske skøyteløpere hvor skøytesporten er veldig stor, men jeg har aldri vært noe rask i det hele tatt, innrømmer den beskjedne nederlenderen som gikk i mål på tiden 01:59:46.

  Ville skape skøyteglede – slik ble det

  For fire år siden var det Erland Nordsetmoen, daglig leder i Slåstad IL, som fikk ideen om et skøyteløp i Amund Sjøbrends navn. Nå i år har drømmen latt seg realisere gjennom mange timer dugnadsinnsats fra idrettslaget samt midler fra «Prosjekt skøyteglede» i regi av skøyteforbundet.

  Tanken med langløpet er å fremme skøyteglede – uansett alder og fysisk form.

  – Jeg ønsker meg et skøyteløp som i gamledager fordi det er viktig å få opp att interessen for skøyter som den sunne utendørsaktiviteten det er. Første bud er at vi skal ha det moro og det tror vi at det blir, fortalte initiativtakeren til Odalsportalen for to uker siden. 

  I dag er han strålende fornøyd med gjennomføringen.

  – Dette er en ren nytelse. Når det pågår som verst klarer man ikke helt å nyte det, men nå begynner det å synke inn. Folk har stått på i mange dager for å få dette til og når det kommer så mange som 500 blir jeg overveldet. Dette gir absolutt mersmak til å fortsette til neste år. 

  Les mer her

  SKØYTEGLEDE: Sand IF i Nord-Odal gjorde rent bord på 5-kilometerdistansen. Her er Henrik Andreassen (13) på førsteplass (i midten), Colin Nyborg (12) på andreplass (t.v.) og Sigurd Sæther (12) på tredjeplass. SAMMEN MED VINNEREN: Her er gjengen rett etter målgang på 50-kilometeren. ALL ÆRE TIL BYGDA: Lars Petter Ernø (56) fra Oslo Speedskaterklubb i mål og tok tredjeplassen etter nederlenderne. – All ære til bygda! Dette er helt fantastisk og for en bra dugnadsånd dere har her, sier mannen med fin vinterbart, som legger til at han ikke synes det er kaldt. EN NYTELSE: Arrangementskomiteen er strålende fornøyd. Her er Grethe Sveen (f.v.), daglig leder i Slåstad IL Erland Nordsetmoen og Marit Thoner (med ny hårfarge for anledningen). JUBEL FOR VERDENSMESTEREN: Her er verdensmesteren og Slåstads store sønn i aksjon under VM i februar i 1981. Amund Sjøbrend ble hyllet av 57.000 tilskuere og «Amund, Amund, Amund» runget utover Bislett stadion. ARKIVFOTO: Stein Fjesme/VG